23 Nisan 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri Yumuşacık Anne Eli Dokunuşuyla: Oklavasız Kıymalı Börek Tarifi Başarı Garantili!

Yumuşacık Anne Eli Dokunuşuyla: Oklavasız Kıymalı Börek Tarifi Başarı Garantili!

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kıymalı börek, günümüzde ev hanımlarının favorisi haline geldi. Geleneksel tariflerden farklı olarak, oklavasız ve kolayca hazırlanan bu yeni tarif, ağızda eriyen bir lezzet sunuyor. Pratikliği ile de dikkat çeken börek, el açması lezzetini hızlıca sofralarınıza taşıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Pratik ve Lezzetli Bir Tarif: Oklavasız El Açması Kıymalı Börek

Bugün sizlere, klasik lezzetleri sevenlerin gözdesi ama yapımındaki pratiklik ile modern zamanlara da göz kırpan bir tarifi sunuyoruz: Oklavasız el açması kıymalı börek!

Hamurun Hazırlanışı

El açması börek denince akla saatler süren hamur açma serüveni gelir.

Malzemeler

MALZEMELERHamuru için;2 su bardağı ılık su (400 ml)1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı instant maya1 yemek kaşığı sirke2 yemek kaşığı sıvı yağ5 su bardağı unHamurları yağlamak için;100 gr tereyağıYarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)İç harcı için;500 gr kıyma2 adet kuru soğan2 adet orta boy patates4 yemek kaşığı sıvı yağ1 çay kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı tuz1,5 tatlı kaşığı pul biberÜzeri için;Yumurta sarısıSusam

Hamurun Yapılışı

Kıymalı böreğin hamuru için karıştırma kabına ılık su, maya, tuz, sirke ve sıvı yağı alarak karıştıralım.

Yavaş yavaş unu ilave edelim ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.

Toparlanan hamurumuzu 10 dakika dinlenmeye bırakalım.

Dinlenen hamurumuzu unlanmış tezgaha alarak tekrar toparlayalım Ardından 12 eşit parçaya ayıralım.

Elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim.

Hamurların arasına sürmek için eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı bir kapta karıştıralım.

Bezeleri sırayla unladığımız tezgaha alalım ve merdane ile uzunlamasına açalım.

Açtığımız bezeleri tek tek borcam gibi bir kap içerisine alalım ve aralarına tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürerek üst üste dizelim.

Hamurlarımızı bu şekilde 20 dakika bekletelim.

İç Harcın Hazırlanışı

İç harcı için tavaya sıvı yağ alalım. Üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım.

Üzerine kıymayı ekleyelim ve yaklaşık 10 dakika, kıymalar ezilip pişene kadar kavurmaya devam edelim.

Ardından içerisine kabuklarını soyduğumuz ve rendeleyip suyunu sıktığımız patatesi ilave edip birkaç dakika daha kavuralım.

Son olarak baharatları ekleyip karıştıralım. 1-2 dakika birlikte pişirerek ocaktan alalım.

Böreklerin Şekillendirilmesi ve Pişirilmesi

Dinlenen ve yumuşayan hamurları su bardağının etrafına nazikçe çekerek saralım.

Bardağın içerisine hazırladığımız iç harcından koyalım.

Hamurun ağzını birleştirerek kapatalım ve bardağı ters çevirip iç harcın hamurun içerisine dolmasını sağlayalım.

Ardından sıyırarak bardağı çıkartalım.

Hamurun uç kısımlarının açılmaması için yapıştıralım ve üzerine bastırarak düzeltelim.

Tüm bezeleri aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizelim.

Son olarak üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek önceden 180 derecede ısıtılan fırında, alt üst fansız ayarda, 45 dakika pişmeye bırakalım.

Sürenin sonunda pişen çıtır çıtır böreklerimiz servise hazır.

Afiyet olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *