Prof. Dr. Osman Bektaş: "Marmara'da Büyük Depremler Sonrası Sakinlik Dönemi Başladı"
Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesi'nde yaşanan geçmiş depremlere dikkat çekerek, bölgenin şu anda büyük bir depremin ardından göreceli olarak sakin bir döneme girdiğini belirtti.
1999 İzmit Depremi İstanbul'u Rahatlattı
Prof. Dr. Osman Bektaş'ın Kisadalga'da yaptığı açıklamalara göre, 1999 yılında meydana gelen İzmit depreminin İstanbul'u olumlu yönde etkilediği ortaya çıktı. Bektaş, bu durumu "İstanbul'daki deprem riski, Erzincan'dan batıya doğru olan depremlerin neden olduğu stres transferine dayanıyor" şeklinde açıkladı.
Stres Transferi ve Depremler Arasındaki İlişki
Prof. Dr. Osman Bektaş'ın 5 maddelik analizine göre, 1912'de meydana gelen Mürefte depremi, Ege Denizi'ne doğru stres transferi yaparak 1975, 2003 ve 2014 yıllarındaki depremleri tetiklerken, İstanbul'a doğru olan Adalar, İzmit ve Düzce depremlerini de etkiledi. Bektaş'a göre, Tekirdağ ile Çınarcık Çukurları arasındaki küçük ve orta büyüklükteki depremler ise genellikle doğuya doğru kırılmaktadır.
Marmara Bölgesi'ndeki Depremsellik
Prof. Dr. Osman Bektaş'ın analizine göre, Batı-Orta Marmara'daki "creep zonu" adı verilen bölge, 1912'de oluşan deprem kırığını engelleyerek 1963 Adalar depremini tetikledi. Bektaş, Marmara Bölgesi'nin tarihinde olduğu gibi büyük bir depremin ardından şu anda göreceli olarak sakin bir döneme girdiğini vurguladı.