Kuru fasulye Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Pirinç pilavı ile birlikte ağızlarda adeta bir şölene dönüşen kuru fasulyeyi hazırlamanın ise kendine has bazı püf noktaları bulunuyor. Kuru fasulyenin tam kıvamında ve lezzetli olmasını sağlayan bu püf noktalar pratik bilgiler içerisinde yer alıyor.
Damaklarda şölene dönüşen bir kuru fasulye hazırlamak için kuru fasulyenin doğru şekilde ıslatılması gerekiyor. Bu doğal yöntemler ile kuru fasulye ıslattığınızda fasulye adeta pamuk gibi yumuşuyor. Ağızda dağılan lezzetli bir kuru fasulyenin püf noktası sayılan doğal yöntemler şu şekilde karşımıza çıkıyor:
Karbonat: Karbonatın fasulye ıslatırken kullanılması fasulyenin dış kabuğunun yumuşamasına yardımcı olur. Fasulye ıslatırken suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat eklediğinizde fasulye pamuk gibi pişiyor. Fasulyeleri bu su içerisinde 89-10 saat kadar bekletmek yeterli oluyor.
Şoklama: Kuru fasulyenin ıslatılması esnasında dilerseniz şoklama yöntemini de tercih edebilirsiniz. Bu yöntem kuru fasulyenin pişmeden önce yumuşamasını sağlayarak ağızda dağılan bir kıvam kazanmasını sağlar. Bu yöntemi uygulamak için fasulyeleri tencereye alın ve üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su koyun. Ardından ocağın altını yakın ve kaynamaya başladıktan 4 dakika sonra ocağın altını kapatın. Tencereyi kapağı kapalı şekilde 1 saat beklettikten sonra fasulyeleri süzüp pişirebilirsiniz.

Buzla pişirme: Fasulyelerin sert kalmaması ve lezzetinin pekişmesi için dilerseniz buzla pişirme yönteminden de yardım alabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için fasulyeleri tencereye koyup üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyin. Ardından tencereye bolca buz koyun. Kapağı kapatıp bu şekilde ocakta 1-2 saat kadar pişirdiğinizde fasulyeler yumuşacık olacaktır.
Tuz kullanmayın: Pek çok kişi fasulyeleri ıslattığı suya tuz ekleme hatasını tekrarlıyor. Ancak fasulye ıslatırken suya tuz eklemek fasulyelerin yumuşamasını engelleyen ve sert kalmasına neden olan bir yöntem. Bunun yerine sade su ya da karbonatlı su kullanmak daha faydalı olacaktır.
