
Kıyma satın aldığınızda eğer homojen bir şekilde görünmüyorsa bu durum kıymanın içerisine farklı hayvan etleri ya da katkı maddelerinin eklendiği anlamına gelebilir. Ayrıca kıyma hileli olduğunda normal kıymaya göre çok daha hızlı şekilde bozulmaya başlıyor ve kısa süre içerisinde renk değiştirip kötü bir koku yayıyor. Bu hale gelen kıymanın tüketimi sağlık açısından ciddi sorular teşkil edebileceğinden kaçınmak gerekiyor.

Uzmanlara göre kıyanın tağşişli olup olmadığını anlamak için yumuşaklığına bakabilirsiniz. Kıymanın aşırı yumuşak olması ve yoğruma esnasında aşırı yağ bırakması içerisine daha ucuz bir malzeme olan iç yağın karıştırıldığı anlamına geliyor.

Kıymanın içerisine sakatat, yağ, tavuk eti ve hatta at ya da eşek eti gibi farklı maddeler koyarak maliyetini düşürmek bazı satıcıların yaptığı etik olmayan ve insan hayatını tehlikeye atabilecek bir durum. Gıda sektöründe tağşiş adı verilen bu yöntem ile kıymanın maliyeti düşürülüyor.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar ile bazı pratik bilgiler kullanarak kıymanın hileli olup olmadığını anlayabileceğiniz ortaya çıktı. İşte hileli kıymayı anlamanın püf noktası olan doğal yöntemler ve pratik bilgiler:

Köftelerde ve farklı tariflerde kullandığımız kırmızı et ürünü olan kıymanın içerisine bazen farklı gıdalar eklenerek ucuza mal edilmesi sağlanıyor. Kıymada ortaya çıkan bu hileli üretim ve satış yöntemini açığa çıkarmak için ise bazı doğal yöntemler bulunuyor. Daha sağlıklı bir kıyma tüketim için kıymanın hileli olup olmadığını anlamak ve gerçek kıyma tüketmek gerekiyor.