Uppsala Üniversitesi’nden bilim insanları, ofislerde sıklıkla kullanılan kahve makinelerinde yapılan kahvelerin, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini artırabilecek bileşikler içerdiğini ortaya çıkardı. Yapılan araştırma, ofis kahvelerinin, evde hazırlanan kahvelere kıyasla daha fazla zararlı madde içerdiğini ve bunun sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti.
OFİS KAHVELERİ, EV YAPIMI KAHVELERE GÖRE DAHA ZARARLI
Araştırmacılar, 14 farklı iş yerinde kullanılan kahve makinelerinden örnekler alarak, bu makinelerde bulunan kafestol ve kahweol adlı bileşenleri inceledi. İncelenen bu bileşikler kahve çekirdeklerinde doğal olarak bulunurken, filtreleme sürecine bağlı olarak oranları değişebiliyor. Ofislerde sıklıkla kullanılan metal filtreli kahve makineleri ise bu maddelerin çoğunu kahveye doğrudan aktarıyor.
BU BİLEŞİKLER SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR
Prof. David Iggman, araştırmanın başındaki isimlerden biri ve kahve çekirdeklerinde bulunan bu bileşiklerin sağlığa zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. Araştırma, ofis kahvelerinin içeriğinde, evde yapılan kahvelere oranla daha fazla kafestol ve kahweol bileşiği bulunduğunu gösteriyor. Öte yandan araştırmada kullanılan 14 kahve makinesinin 11’i klasik filtre kahve makineleriydi, 3’ü ise espresso makineleriydi. Beş farklı kahve markasının orta ve koyu kavrulmuş çekirdekleriyle yapılan testlerde, kağıt filtreli makinelerin zararlı bileşenleri süzme konusunda daha başarılı olduğu görüldü. French press ve perkolatör gibi süzülmeyen kahve hazırlama yöntemleriyle yapılan kahvelerde de bu bileşiklerin oranı yüksek bulundu.
FİLTRELEME YÖNTEMİNİN ÖNEMİ
Kahvenin sağlık üzerindeki etkilerinin büyük ölçüde nasıl hazırlandığına bağlı olduğu bu yeni araştırmayla bir kez daha doğrulandı. Kahve severlerin, daha sağlıklı bir içecek hazırlamak için kağıt filtreli makineleri tercih etmeleri, metal filtreli makinelerden ya da süzülmeyen yöntemlerden kaçınmaları öneriliyor. Öte yandan aşırı kahve tüketiminin sağlık risklerini artırabileceği unutulmamalıdır.