18 Nisan 2025
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Uzmanlardan üç şehir için kritik uyarı: Risk artıyor, zemin sıkıntılı

Uzmanlardan üç şehir için kritik uyarı: Risk artıyor, zemin sıkıntılı

Son günlerde meydana gelen depremlerin ardından uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Türkiye'nin aktif deprem kuşağında yer alan Orta Karadeniz'deki Samsun, Amasya ve Tokat illeri için risk haritası yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, özellikle Samsun’un Atakum ilçesine dikkat çekerek zemin yapısının risk taşıdığını vurguladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, 13 Nisan’da Amasya’nın Taşova ilçesinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

“Deprem dirençli şehirler kurmak zorundayız”
Doç. Dr. Bahadır, Türkiye’nin dünyanın en aktif fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

“Deprem dirençli şehirler oluşturmak zorundayız, deprem dirençli yerleşmeler kurmak zorundayız ve bunu da devlet millet el ele yapmak zorundayız.”

Bahadır, fay hattı boyunca küçük ve orta ölçekli depremlerin sıkça yaşandığını, bunun doğal bir süreç olduğunu belirtti. Ancak bu depremlerin büyük yıkımların habercisi olabileceğini hatırlattı.

“Risk seviyesi yükseliyor”
Fay hatlarının belirli aralıklarla enerji boşalttığını ifade eden Bahadır, bu sürecin kronolojik ipuçları verdiğini ancak kesin zamanlamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde geçmişte yaşanan büyük depremleri hatırlatan Bahadır, şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey Anadolu Fayı zaman zaman 7 ve üzeri çok büyük depremler üretmektedir. Erzincan'da olduğu gibi 7,9'a kadar varabilen büyüklükte depremler üretebilen bir fay hattı. 1943 yılında Ladik merkezini de etkileyen çok büyük bir deprem yaşanmış. Orta Karadeniz'de yaşayanlar bu büyük depremden çok ciddi derecede zarar görmüşlerdir.”

Doç. Dr. Bahadır, Ladik ve çevresindeki fay hattında riskin giderek arttığını vurgulayarak, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrası enerji boşalmasının bölgesel olduğunu ve diğer bölgelerdeki riskin halen ciddi boyutta olduğunu söyledi.

“Atakum’da zemin sorunu var”
Samsun, Amasya ve Tokat’ta yüksek nüfuslu alanlara dikkat çeken Bahadır, özellikle Atakum ilçesinin zemin yapısıyla ilgili endişe verici bir tablo çizdi:

“Benim buradaki en büyük endişem ve kaygım şuydu; Samsun, Amasya, Tokat çevreleri özellikle yoğun nüfuslanmış alanlar. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerindeki bir depremden bu il merkezleri de çok ciddi derecede etkilenecektir. Özellikle proje sahamız olan Samsun'un Atakum ilçesi özeline vurgu yapmıştık. Atakum'un şehirleşme alanının yüzde 80'i alüvyon zemin üzerine kurulu ve buralara yüksek kat izni verilmiş. 5, 10 ve 15 katlı binalar var ve demiştik ki buralarda zemin sıkıntılı. Yani sağlam değil. Deprem açısından sıvılaşma problemi olan alanlar ve buralarda da özellikle büyük bir depremden sonra ciddi hasarlar meydana gelebilir.”

“Depreme hazırlık şart”
Bahadır, depreme hazırlığın her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Müteahhitlerimiz projesine uygun bina yapmak zorunda. Belediyemiz projeyi uygun denetlemek zorunda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bu süreci takip etmek zorundadır. Dolayısıyla bu tür önlemleri aldığımız takdirde depremin ortaya çıkaracağı hasar da azalacaktır ve biz depremle yaşamayı öğrenmiş olacağız.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *