15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Malûl Aylığı Genişliyor: Hastalık Kapsamı ve Başvuru Şartları Değişiyor

Malûl Aylığı Genişliyor: Hastalık Kapsamı ve Başvuru Şartları Değişiyor

Çalışma gücünde en az yüzde 60 kayba yol açan hastalıklar için malûl aylığı bağlanıyor. Kanser gibi ağır hastalıklar nedeniyle tedavi gören sigortalılar, prim ve süre şartını sağlarsa bu haktan yararlanabiliyor. Peki hangi hastalıklara aylık bağlanıyor?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre çalışma gücünü yüzde 60 ve üzeri kaybeden sigortalılara bağlanan malûl aylığı, pek çok hastalığı kapsayacak şekilde genişletiliyor. Özellikle kanser, organ nakli ve kronik rahatsızlıklar bu kapsama giriyor.   Malûl aylığı alabilmek için sigortalının, çalışma hayatına başladıktan sonra en az yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybına uğraması gerekiyor.

Ayrıca, başvuru sahibinin en az 10 yıl sigortalı olması ve 1800 prim gününü doldurmuş olması şart koşuluyor.

Ancak, sürekli bakıma muhtaç kişiler için sigortalılık süresi aranmadan yalnızca 1800 gün prim yeterli kabul ediliyor.

Kimler Malûl Aylığı Alabilir?

Kanser hastaları, kemik iliği nakli yapılanlar, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, MS, parkinson, alzheimer, epilepsi, KOAH gibi hastalıkları olan sigortalılar malûl aylığına hak kazanabiliyor.

Ancak yalnızca teşhis yeterli değil; Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği yönetmelikteki şartların karşılanması gerekiyor.

Hastalık Türüne Göre Süre Değişiyor İyi diferansiye tiroid ve bazal hücreli deri kanseri dışındaki kötü huylu tümörlerde 18 ay, kemik iliği nakillerinde 12 ay, kan kanseri ve verem hastalarında ise 24 ay boyunca malûl aylığı ödemesi yapılabiliyor.

Tedavi süreci devam ederse, rapora dayalı olarak bu süreler uzatılabiliyor.

Malûl Aylığı Alırken Çalışanların Durumu Ne Olacak? 2008 sonrası sigortalı olan kişiler malûl aylığı alırken çalışmaya başlarlarsa, aylıkları takip eden aydan itibaren kesiliyor.

Ancak 2008 öncesi sigortalı olanların çalışmaları bazı statülerde aylıklarının kesilmesine neden olmuyor. Örneğin, 4/b’liler 4/a statüsünde çalışsa da aylıkları kesilmiyor.

Prim Borcu Olan BAĞ-KUR’lulara Aylık Bağlanmıyor 4/a (SSK), 4/b (BAĞ-KUR) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki tüm sigortalılar malûl aylığı alabiliyor.

Ancak BAĞ-KUR’lular için Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

SGK Verilerine Göre En Çok Malûl Kararı Verilen Branşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre en çok malûliyet raporu verilen hastalıklar arasında ilk sırada onkoloji yer aldı. İşte 2024 yılına ait güncel dağılım: Onkoloji: %32,29 Psikiyatri: %21,42 Nöroloji: %17,44 Üriner sistem hastalıkları: %8,61 Göz hastalıkları: %4,52 Birden fazla hastalık: %3,64 Hematoloji: %2,78 Kalp hastalıkları: %2,69 Gastroenteroloji: %2,06 Solunum hastalıkları: %1,16

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *