18 Nisan 2025
İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Bu tünelin içi karanlık bir sırrı saklıyor

Bu tünelin içi karanlık bir sırrı saklıyor

Alman işgalinden kalan en büyük yapı olduğu düşünülen bu büyük tüneller, burada halde duruyor. Neredeyse 7 bin metrekarelik bu karanlık tünellerin içinde ne olduğu herkesi şaşırttı...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Birleşik Krallık’a bağlı olmasa da Britanya Tacı ile sıkı bağlara sahip olan Guernsey Adası, tarih meraklılarının ilgisini çeken ilginç bir yapıya ev sahipliği yapıyor: Alman Yeraltı Hastanesi. Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Kanal Adaları’nı işgali sırasında inşa ettiği bu tünel kompleksi, günümüzde karanlık turizmin dikkat çeken duraklarından biri haline gelmiş durumda.

Guernsey’in kırsalında, bir yamacın içine oyularak inşa edilen yeraltı hastanesi, yaklaşık 6.950 metrekarelik genişliğiyle, adada Alman işgalinden kalan en büyük yapılardan biri. Yapının girişleri sadece yer üstünden görülebiliyor, geriye kalan kısmı tamamen yerin altında gizlenmiş.

BİRİ HASTANE BİRİ CEPHANELİK OLARAK KULLANILIYOR 
İki ana tünel sisteminden oluşuyor. Biri hastane olarak kullanılan Ho.40, diğeri ise cephanelik olarak düzenlenen Ho.7. Tünellerin inşasına 1942’de, Hitler’in Kanal Adaları’nın tahkim edilmesini emretmesinin ardından başlandı ve 1944 ortalarına kadar devam etti. Bu süre zarfında yaklaşık 29 bin metreküp kaya kazıldı, iç yapılar için 9 bin metreküp beton kullanıldı.

Hastanenin tünellerinde uzun, karanlık koridorlar, beş kaçış şaftı ve zamanla paslanmış savaş ekipmanları yer alıyor. İlk dönem Alman haritalarında yer almayan bu kompleks, ancak 1943'te bir makineli tüfek birliğinin yerleştirilmesi planlandığında kayıtlara geçmiş. Mart 1944'te ise resmi olarak hastane olarak kullanılmaya başlanmış. Bugün ise bu yapı yalnızca tarihiyle değil atmosferiyle de ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor.

ARKASINDA ACI BİR HİKAYE BIRAKTI 
Bu proje arkasında trajediler de bıraktı. İnşaat sırasında altı Fransız işçi kaya düşmesi, 17 kişi ise patlama nedeniyle hayatını kaybetti. Pek çoğunun mezarı, La Vassalerie yakınlarındaki işçi mezarlığında bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *