12 Şubat 2025
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi TCMB: Parasal sıkılaştırma süreci ile dezenflasyona katkı sağlandı

TCMB: Parasal sıkılaştırma süreci ile dezenflasyona katkı sağlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma döngüsüne Haziran 2023’te başladığını ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 24’e gerilemesini hedeflediğini açıkladı.

TCMB'nin 2023 Yılında Başlattığı Parasal Sıkılaştırma Döngüsü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının Haziran ayında parasal sıkılaştırma döngüsüne başladığını duyurdu. Bankanın yayınladığı videoda, alınan tedbirlerle enflasyon artışının önlendiği ve maliye politikası adımlarıyla dezenflasyona katkı sağlandığı belirtildi. Bu strateji neticesinde yıllık enflasyonun 2022 seviyesinde tutulduğu ifade edildi.

Dezenflasyon Sürecindeki Gelişmeler ve Beklentiler

TCMB, Haziran 2024 itibarıyla dezenflasyon sürecinin sağlandığını açıklayarak, 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 44,4'e gerileyeceğini öngördü. Videoda, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki olumlu değişimin devam ettiği vurgulandı. Reel sektör ve hanehalkının enflasyon beklentilerindeki düşüşlerin belirginleştiği ve bu durumu destekleyen politikaların piyasalara olumlu yansımalarının olduğu ifade edildi. Bu süreçte risk priminin azalması, kaynak girişinin artması ve faiz maliyetinin düşmesi dikkat çekti. Ayrıca, önümüzdeki beş yıl içinde 35 milyar dolarlık faiz tasarrufu sağlandığı belirtildi. Tasarrufların, risk priminin düşmeye devam etmesiyle artacağı öngörülüyor.

Kur Korumalı Mevduat ve Dış Dengedeki Değişimler

Videoda, kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesinin 114 milyar dolar azaldığı ve Türk lirası mevduatın payının yüzde 31,6'dan yüzde 59,4'e çıktığı belirtildi. KKM'nin azalmasının parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiği vurgulandı. TCMB ayrıca, dış dengede de belirgin bir iyileşme yaşandığını, cari açığın 12 aylık birikimli olarak 48 milyar dolar azaldığını ve gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 5'ten yüzde 0,7'ye gerilediğini açıkladı.

Rezervlerdeki Artış ve Para Politikası Duruşu

Merkez Bankası, rezervlerinin tarihindeki en yüksek seviyelere ulaştığını ve brüt uluslararası rezervlerin 68 milyar dolar artışla 166 milyar doları aştığını duyurdu. Swap hariç net rezervdeki artışın ise 126 milyar dolar olduğu aktarıldı. TCMB, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayarak, dezenflasyon sürecinin 2025 yılında daha da belirginleşeceğini ve yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 24'e gerilemesinin hedeflendiğini açıkladı. Merkez Bankası, toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunmayı amaçlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *