20 Nisan 2025
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi İstiklal Marşı ne zaman yazıldı, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra mı?

İstiklal Marşı ne zaman yazıldı, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra mı?

Mehmet Akif Ersoy'un şanlı ordumuza ithafen yazdığı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı'nın kabulünün üzerinden 104 yıl geçti. "İstiklal Marşı", 1. Dönem 2. Yasama Yılı'nın ilk oturumu olan 1 Mart 1921'deki birleşimde, milletvekillerinin onayına sunuldu ve kabul edildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

TBMM, Milli Marş İçin Yarışma Düzenledi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kuruluşunun ardından geçen bir yılın sonunda, milli birliği pekiştirmek amacıyla "Milli Marş" yazımı için 500 lira ödüllü bir yarışma düzenledi. Yarışmanın duyurusu, dönemin Maarif Vekili (Milli Eğitim Bakanı) Rıza Nur öncülüğünde ülke genelindeki gazetelere ve çeşitli iletişim kanallarına ulaştırıldı. Yarışmaya, güfte (söz) kategorisinin yanı sıra beste için de ayrıca 500 lira ödül konuldu.

724 Şiir Arasından İstiklal Marşı Seçildi

Bu çağrıya yanıt olarak, 6 ay içerisinde tam 724 şiir gönderildi. İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edildikten sonra, 1930 yılına kadar Ali Rifat Çağatay'ın bestesiyle seslendirildi. Ancak 1930'dan itibaren Osman Zeki Üngör'ün bestesiyle okunmaya başlandı ve günümüze kadar bu beste ile icra edildi.

İstiklal Marşı Yazılması İçin Yeni Yarışma Düzenlendi

TBMM, İstiklal Marşı'nın yazılması için bir yarışma ilanı yayımladı. İlanda, "Şairlerimizin dikkatine; milletimizin iç ve dış bağımsızlık uğruna verdiği mücadeleyi anlatacak ve yansıtacak bir İstiklal Marşı yazılması için Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından bir yarışma düzenlenmiştir" ifadelerine yer verildi. Yarışmaya katılım için son tarih 23 Aralık 1920 olarak belirlenirken, gönderilecek eserler edebi bir heyet tarafından değerlendirileceği duyuruldu.

724 Şiir Arasından Seçilen 6 Finalist

724 şiir arasından seçildi. Kabul edilecek güfte (söz) için 500 lira ödül verileceği, ayrıca beste için de en az 500 liralık bir ödülün tahsis edileceği ve besteyle ilgili yarışmanın daha sonra açılacağı bildirildi. Başvuruların, Ankara'daki Büyük Millet Meclisi Maarif Vekaleti'ne yapılması gerektiği de ilanda vurgulandı.

Mehmet Akif Ersoy'un Katılımı ve İstiklal Marşı'nın Kabul Edilmesi

TBMM tarafından düzenlenen İstiklal Marşı yarışmasına gönderilen 724 şiir, Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) bünyesinde oluşturulan bir komisyon tarafından tek tek incelendi. Uzmanlardan oluşan komisyon, yaptığı değerlendirmeler sonucunda bu şiirler arasından 6 tanesini finale taşıdı.

İstiklal Marşı'nın Kabul Edilmesi ve Bestelenmesi

Yapılan değerlendirmelerin ardından, 12 Mart 1921’de TBMM’de gerçekleştirilen oturumda Mehmet Akif’in şiiri büyük bir coşkuyla kabul edildi. İstiklal Marşı’nı Meclis’te ilk kez Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu. Mehmet Akif Ersoy, kazandığı 500 liralık ödülü, kadın ve çocuklara mesleki eğitim veren Darül Mesai Vakfı’na bağışlayarak, “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” sözleriyle tarihe geçen bir davranış sergiledi.

İstiklal Marşı'nın Önemi ve Bestesi

Protokol gereği, İstiklal Marşı’nın sadece ilk iki dörtlüğü beste eşliğinde söyleniyor. Toplam dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marş, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olarak önemini koruyor. Marşın bestelenmesi için düzenlenen ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti ve bu beste 1930 yılına kadar kullanıldı. Ancak 1930’da, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı beste yürürlüğe girdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *