DEM Parti İmralı heyetinin, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ve iktidar kanadı ile siyasi partiler arasında yürüttüğü görüşmeler sürerken, TBMM Başkanvekili, DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 10 Nisan'da görüşmesinin ardından kamuoyuna yansıyan açıklamalar, süreçle ilgil somut adımlar atılmasına yönelik beklentileri artırdı.
Buldan’ın Erdoğan ile görüştükten sonra geçen hafta Roma’da yaptığı “Bu sürecin birkaç ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Haziran sonuna kadar sürecin tamamıyla başarıya ulaşması bekleniyor. Bu, Sayın Öcalan açısından da devlet yetkilileri açısından da böyle” açıklaması, bu konuda öngörülen bir takvimin işlediğinin yansıması olarak değerlendiriliyor.
Son olarak 27 Şubat'ta üçüncü kez gerçekleştirilen İmralı ziyaretinin ardından, Sırrı Süreyya Önder ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Artık meselenin müşkül kısmını geride bıraktık. Önümüzdeki hafta devlet görevlileri ve siyasilerin de dahil olacağı bir dizi toplantı olur ve birçok şey netleşir, bunlar daha da somutlaşır. Önümüzdeki üç aylık sürede her şeyin düzenlenmiş olmasını ümit ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
İktidar kanadından, somut adımlar atılabilmesi için Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısının yerine getirilmesi ve PKK’nın kendisi feshetmesi beklentisine yönelik açıklamalar gelirken, DEM Parti ve ilgili çevreler de somut adımların hayata geçirilmesine yönelik taleplerini dile getiriyor.
DEM Parti, ilk aşamada hasta tutukluların salıverilmesi başta olmak üzere, bazı yasal düzenlemelerin, üzerinde çalışmaları süren ve mayıs ayı başında TBMM’ye sunulacağı belirtilen 10'uncu Yargı Paketi içinde yer almasını istiyor.
Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a tecridin kaldırılması ve sonraki aşamada fiziki özgürlük sağlanması beklentisini dile getiren DEM Partililer, umut hakkı, kayyum atamaları, eşit yurttaşlık ile ilgili birçok konuda somut adımlar ve yasal düzenlemeler talep ediyor.
“Adalet Bakanı ile görüşme bundan sonra sürecin nasıl ilerleyeceği açısından önemli”
DEM Partili yetkililer, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile DEM Parti İmralı heyetinin 18 Nisan Cuma günü yapacağı toplantıda, bugüne kadar dile getirilen beklentiler ve yasal düzenlemelerin gündeme gelmesinin öngörüldüğünü ifade etti. İmralı heyetinin, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile yapılacak bu ilk görüşmesinin önem taşıdığını ifade eden DEM Partili yetkililer, bundan sonraki süreçle ilgili daha belirgin ve hızlı yol alınabileceğini vurguluyor.
Adalet Bakanı ile görüşme gerçekleştikten sonra İmralı heyetinin, Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuru yapacağını ifade eden DEM Partili yetkililer, “Ondan sonra en kısa sürede İmralı Adası'na gitmek üzere takvimin işlemesini bekliyoruz” dedi.
“Cumhurbaşkanı ile aksayan konular konuşuldu”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile DEM Parti İmrali Heyeti’nin 10 Nisan'daki görüşmesinde, bu süreçte aksayan konular üzerinde durulduğunu ifade eden DEM Partililer, “Bizim tarafımızdan çok net bir şekilde neler yapılması gerektiği ifade edildi. Zaten basına da bunlar yansıdı” şeklinde konuştu.
DEM Parti Kadın Meclisi heyeti MHP’li kadın vekillerle görüşecek
Süreçle ilgili bir yandan İmralı heyetinin temasları sürerken, DEM Partililer de farklı çevrelerle toplantılar yaparak müzakereler yürütüyor.
Bu kapsamda DEM Parti Kadın Meclisi siyasi partilerin kadın milletvekilleriyle bir araya gelerek sürece kadınların nasıl katkı sağlanabileceği konusunda görüşmelerde bulunuyor.
DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu başkanlığındaki heyet, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte silah bırakma çağrısının ardından yürütülen temaslar çerçevesinde AK Parti başta olmak üzere, TİP, EMEP, Saadet Partisi, Gelecek Partisi kadın milletvekilleriyle görüşmeler yaptı.
DEM Parti Kadın Meclisi’nin, bu hafta içinde TBMM’de MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç başkanlığındaki MHP’li kadın vekillerle bir araya geleceği belirtildi. DEM Partililer, “Bu toplantılarda barış sürecinde kadınların rolü, Meclis’te kadın vekiller olarak barış sürecine nasıl katkıda bulunulabilir; dil ve üslup nasıl olmalı, kadınlar cephesinden barışa nasıl bakıyor, neden barış talep ediliyor, barış için ne yapılabilir gibi konular ele alınıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, TBMM'de AK Partililer ise gazetecilerle sohbetler sırasında "umut hakkı" ile ilgili bir düzenlemenin ve mahkumlara af gibi konuların gündemde olmadığını dile getiriyor.