Son raporlara göre, bireysel alıcılar araç satın alırken finansman için en çok altın satışını tercih etmeye başladı. Kredi kullanımına getirilen sınırlamalar nedeniyle birçok alıcı alternatif finansman çözümlerine yöneldi. Bu süreçte, senetli satış ve kredi kartı ile taksitlendirme gibi yöntemler de kullanılıyor.
İkinci el otomobil piyasasında yaşanan artışın, önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenirken, tüketicilerin finansman kaynaklarına erişim konusundaki tercihlerinin yakın takibi ise önem arz ediyor. Şubat ayında sıfır kilometre araç satışlarında yaşanan daralma devam ederken, ikinci el otomobil satışlarında önemli bir yükselme gözlemlendi. Bireysel alıcıların, finansman ihtiyacını karşılamak için altınlarını bozdurarak araç aldıkları görülüyor. Altın yatırımcıları, tasarruflarını ikinci el araç alımına yönlendirdi.
İKİNCİ EL PİYASASINDA HAREKETLİLİK BAŞLADI
Quick Finans ve SmartIQ iş birliğiyle hazırlanan "2. El Oto Raporu"na göre, şubat ayında sıfır araç satışlarında bir azalma yaşanırken, ikinci el piyasasında ciddi bir hareketlilik yaşandı. 2024'ün aynı dönemine kıyasla, sıfır kilometre otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 14,4 oranında düşerken, ikinci el otomobil satışları yüzde 18 oranında arttı. Özellikle 15 yaş altı ve 350 bin kilometreye kadar olan araçlar, geçen yılın aynı dönemine göre daha hızlı satıldı. Öte yandan ikinci el otomobil piyasasında artan talep, popüler araç modellerinin fiyatlarının yükselmesine yol açtı.