İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Gün içinde dokunduğunuz en kirli nokta: Hiç kimse bu detayı fark etmiyor!

Gün içinde dokunduğunuz en kirli nokta: Hiç kimse bu detayı fark etmiyor!

Günlük hayatın temposunda farkında olmadan defalarca dokunduğumuz bazı yüzeyler, aslında en fazla mikrop barındıran yerler arasında. Uzmanlar, özellikle şehir yaşamında neredeyse herkesin gün içinde temas ettiği ama temizlik açısından neredeyse hiç düşünmediği bir tehlikeye dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Gün boyunca sayısız yere dokunuyoruz; kapı kolları, telefon ekranları, toplu taşıma tutacakları… Ama fark etmeden her gün temas ettiğimiz ve hijyen açısından en riskli alanlardan biri çoğu zaman gözden kaçıyor: asansör düğmeleri. Temizliğine pek dikkat edilmeyen bu küçük yüzey, aslında mikropların en yoğun olduğu noktalardan biri olabilir.

Ofislerde, apartmanlarda, AVM’lerde ve hastanelerde her gün binlerce parmak darbesine maruz kalan asansör düğmeleri, yapılan son araştırmalara göre klozet kapağından 40 kat daha fazla bakteri barındırabiliyor. Özellikle parmak uçlarıyla çalıştığı için dokunulan her yüzeyden bakteri transferi kolayca gerçekleşiyor.

Temizlik uzmanları durumu şu cümlelerle özetliyor; "Asansör düğmeleri, herkesin fark etmeden temas ettiği ama asla temizlemediği alanlardan. Ne yazık ki bu düğmeler üzerinde E.coli, stafilokok ve çeşitli virüs izlerine rastlamak mümkün. Özellikle kış aylarında salgınların yayılma hızını ciddi şekilde artırıyor."

Uzmanlara göre benzer risk taşıyan diğer yüzeyler arasında, ofis kapı kolları, ATM tuşları, toplu taşıma tutacakları, market alışveriş sepetlerinin sapları, telefon ekranları, TV kumandaları yer alıyor.

PEKİ NE YAPMALI?

Mümkünse dirsek ya da bir mendil aracılığıyla düğmelere basın. El antiseptiği kullanımı, asansör gibi ortak alanlardan çıktıktan hemen sonra alışkanlık hâline getirilmeli. Apartman yönetimleri, asansör düğmelerini gün içinde birkaç kez dezenfekte etmeli. Kişisel hijyen bilinci, özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati önem taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *