İlk sahura ne zaman kalkacağımız merakla araştırılmaya başlandı. Âlimler sahurun oruca dayanma gücü verdiğini ve maddî-manevî bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur.
İlk Sahur Tarihi ve Saati
İlk oruç için ilk sahura kalkılacak gün ve saati Diyanet tarafından açıklandı. 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece sahura kalkacağız. 1 Mart cumartesi günü oruçlu olacak ve akşam ezanı ile ilk iftarımızı yapacağız. İstanbul 1. gün 1 Mart imsak vakti 06:07, Ankara 1. gün 1 Mart imsak vakti 05:52, İzmir 1. gün 1 Mart imsak vakti 06:16, Trabzon 1. gün 1 Mart imsak vakti 05:24, Antalya 1. gün 1 Mart imsak vakti 06:02, Konya 1. gün 1 Mart imsak vakti 05:55, Hatay 1. gün 1 Mart imsak vakti 05:41, Diyarbakır 1. gün 1 Mart imsak vakti 05:24.
Sahur Nedir?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir.
Peygamber Efendimizin Sahur Öğüdü
Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) sahur yemeğinde “bereket” olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile Ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir. Sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söyleyen fakihler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini ve maddî-manevî bereketlere vesile olacağını belirtmişlerdir.
Maddî-Manevî Bereketlerle Dolu Sahur
Bu şekilde manevî lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Sahurun maddî-manevî bereketleri ihmal edilmemelidir.