16 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Japonya’daki marketlerde neden iki farklı renkte alışveriş sepeti var?

Japonya’daki marketlerde neden iki farklı renkte alışveriş sepeti var?

Japonya’daki süpermarketlerde alışveriş sepetlerinin farklı renklerde olması sadece bir tasarım tercihi değil. Peki, marketlerde neden iki farklı renkte alışveriş sepeti bulunuyor?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Japonya’ya özgü market düzenlemeleri, ilk bakışta sıradan gibi görünebilir ancak oldukça işlevsel nedenlere dayanıyor. Ülkedeki süpermarketlerde kullanılan iki farklı renkteki alışveriş sepetleri sadece estetik bir tercih değil hem alışveriş deneyimini kolaylaştırmak hem de belirli bir hırsızlık türüyle mücadele etmek için tasarlanmış akıllı bir sistemin parçası olarak öne çıkıyor.

Japonya’da alışveriş süreci çoğu ülkeye kıyasla farklı işliyor. Kasiyerler yalnızca ürünleri tarayıp ödeme işlemini gerçekleştiriyor, ürünleri poşetleme işlemi ise tamamen müşterilere bırakılıyor. Alışveriş yapanlar, ürünleri ödeme yaptıktan sonra kendilerine verilen plastik poşetleri ya da kendi getirdikleri 'eko çantaları' alarak, marketin arkasında bulunan özel alanda ürünlerini paketliyor.

RENKLERİN ARKASINDAKİ GÜVENLİK PLANI 
Bu noktada alışveriş öncesi ve sonrası kullanılan farklı renklerdeki sepetler devreye giriyor. Genellikle bir renk alışveriş sırasında kullanılırken diğeri sadece ödeme yapılan ürünlerin taşınması için ayrılıyor. Bu sistem sayesinde mağaza çalışanları ya da güvenlik görevlileri, alışverişin hangi aşamasında olunduğunu göz ucuyla dahi kolayca anlayabiliyor.

Bu uygulama özellikle Japonya’da 'kagonuke' olarak bilinen bir tür hırsızlık yöntemiyle mücadele için geliştirilmiş. Kagonuke, müşterinin ürünleri ödemeden doğrudan poşetleme alanına götürmesiyle gerçekleşen basit ama etkili bir hile. Eskiden, kasalardan geçirilen ürünlerin ardından verilen poşetler sayesinde bu yöntem daha zor uygulanırken, ücretsiz poşet yasağı sonrası durum değişti. Artık plastik poşetler ücretli olduğu için, hırsızlar doğrudan kendi çantalarıyla gelip alışveriş yapıyormuş gibi davranarak ödenmemiş ürünleri poşetleyebiliyor.

İşte bu yüzden, farklı renklerdeki sepetler, ödeme yapılmamış ve yapılmış ürünleri kolayca ayırt etmek adına basit ama oldukça etkili bir güvenlik önlemi haline geldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *