İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Fransız tüketiciler Amerikan markalarını boykot etme kararı aldı

Fransız tüketiciler Amerikan markalarını boykot etme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'ya karşı giderek daha saldırgan tavır takınması ve gıda ürünlerine gümrük vergisi koyma kararının ardından binlerce Fransız tüketici, Amerikan ürün ve markalarını boykot etme kararı aldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ifop'un turizm sitesinin gerçekleştirdiği son ankete göre, Fransızların neredeyse üçte biri (%32) Amerikan markalarını satın almadığını söylerken, %62'si boykot fikrini destekliyor.  #BoycottUSA etiketi de ülkede hızla yayıldı.

Fransızlar özellikle Amerikan yemek kültürünün küresel sembolleri olan markaları hedef alıyor. Eylem aynı zamanda gıda tedarik zincirinin kalbine de dokunuyor. Boykotta örneğin hamburgerlerin etlerinin Fransa'dan tedarik edilmesi onu Fransız yapmıyor mantığıyla hareket ediliyor. Kullanılanendüstriyel modelin, tariflerin ve üretim felsefesinin ABD markalı kalmaya devam ettiği kabul ediliyor.

Boykot sembolik bir jest olarak sunuluyor, ancak bir amacı var: Avrupa tüketicilerinin talepleriyle uyumlu çevresel, etik ve sağlık kriterlerine çoğu zaman saygı göstermeyen bir tarımsal-endüstriyel sisteme olan bağımlılığı azaltmak. Trump'ın agresif gümrük tarifeleri politikası, halk arasında Amerikan kültüründen farklı bir yemek kültürüne sahip, daha sürdürülebilir yerel alternatiflere yönelme eğilimini hızlandırdı.

İSVEÇLİLER DE AMERİKAN MARKALARINDAN UZAKLAŞTI
Ifop'a göre, en çok etkilenen sektörler, meşrubat veya fast food gibi farklı seçimler yapmanın daha kolay olduğu sektörler olsa da, boykotun sembolik nedenleri de var. Hoşnutsuzluk sol ve merkez sağ seçmenleri kapsıyor, aynı zamanda toplumsal sorunlardan da besleniyor. İsveç'te de paralel bir ankete göre, tüketicilerin yüzde 29'u son bir ayda protesto amacıyla Amerikan ürünlerinden vazgeçti.

İtalya'da Amerikan gıda markalarının varlığı ise sürekli artıyor. NielsenIQ verilerine göre, 2023 yılında süpermarketlerde en çok satılan meşrubat ABD markaları oldu. Fast Food'da da Amerikan hakimiyeti var.

Boykotun İtalya açısından da ilginç sonuçları var. ABD'deki gıda sektörü, çoğunlukla sağlıksız gıda sıralamasında ilk sıralarda yer alan ultra işlenmiş ürünlerden oluşuyor, dolayısıyla tüketimi ulusal diyet kalıplarına kaydırmanın sağlık açısından da daha uygun olacağı konuşuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *