İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Cıva içeriğini azaltan yeni formül yüzde 35 etkili oldu!

Cıva içeriğini azaltan yeni formül yüzde 35 etkili oldu!

Balığın sağlık açısından faydaları uzun süredir biliniyor. Akdeniz diyetinin temel bileşenlerinden biri olan balık, vücudun ihtiyaç duyduğu protein ve omega-3 gibi değerli besinleri sağlıyor. Ancak cıva zehirlenmesi riski, özellikle ton balığı gibi bazı türlerde hâlâ endişe yaratıyor. Şimdi ise bilim insanları, ton balığındaki cıva miktarını yüzde 35’e kadar azaltmanın basit bir yolunu keşfetti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, ton balığının ambalajlanma şekline küçük bir müdahale ile bu önemli sorunu azaltmayı başardı. Araştırmacılar, ton balığına sistein adlı bir amino asit ekleyerek yaptıkları laboratuvar testlerinde, balıktaki cıvanın yüzde 25 ila yüzde 35 oranında azaltılabildiğini gösterdi.

Sistein, cıva ile güçlü bir bağ kurduğu için bu çalışmada tercih edildi. Aynı araştırma ekibi, daha önce cıva uzaklaştırma üzerine yürüttükleri çalışmalardan elde ettikleri bilgilerle bu yöntemi geliştirdi. Balığın, sistein içeren sıvı ile daha fazla temas etmesi, daha fazla cıvanın dışarı çekilmesini sağladı.

Chalmers Üniversitesi'nden kimyager Przemysław Strachowski, “Bu yöntemle cıvanın bir kısmının balıktan çekilip çözeltiye bağlanarak atılabileceğini düşündük” dedi. Ancak çözeltiye geçen cıvanın bertaraf edilmesi için daha fazla araştırma gerektiğini de vurguladı.

Çalışmaya göre, sistein ile işlenen ton balığında görünüş ya da koku açısından hiçbir fark gözlenmedi. Ayrıca, bu yöntemle cıva giderimi iki hafta boyunca devam etti ve ek bir katkı maddesi kullanılmasına da gerek kalmadı.

Balık tüketiminde cıva riski, özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için kısıtlı tüketim önerileriyle gündeme gelmişti. Ancak uzmanlar, çoğu durumda balığın sağladığı faydaların risklerden ağır bastığını belirtiyor. Bu nedenle, gıda ambalajı yoluyla cıva oranını düşürmek, bu riski daha da azaltabilir.

Strachowski, “Bu tür bir ambalajın güzelliği, ürün raflarda beklerken bile aktif olmasıdır” dedi. Endüstriyel ölçekte uygulandığında ek bir üretim aşamasına gerek kalmadan güvenliğin artırılabileceğini belirtti.

Çalışmanın bir diğer yazarı gıda bilimci Mehdi Abdollahi, “Araştırmamız, ton balığında cıva kirliliğiyle başa çıkmak için sadece tüketimi kısıtlamanın değil, alternatif yöntemlerin de mümkün olduğunu gösteriyor” dedi. Abdollahi'ye göre amaç, hem gıda güvenliğini artırmak hem de kısıtlamalara tabi ürünlerin daha iyi değerlendirilmesini sağlamak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *