Bahçenizde yetiştirebileceğiniz ve iltihabı azaltan 5 güçlü meyve

Yapılan araştırmalar, meyve tüketiminin vücuttaki iltihapları azalttığını ortaya koyarken, bahçenizde kolayca yetiştirebileceğiniz ve sağlığınıza fayda sağlayacak 5 meyve var. İşte o meyveler...

İltihap, vücudun enfeksiyonlar veya yaralanmalar gibi durumlara karşı verdiği doğal bir tepkidir fakat otoimmün hastalıklar gibi durumlar söz konusu olduğunda, vücut sağlıklı hücreleri hedef alarak aşırı iltihaba neden  olabilir. İltihaplanmayı kontrol altına almanın en etkili yollarından biri, anti-inflamatuar özellikler taşıyan besinler tüketmektir ve bahçenizde yetiştirebileceğiniz bazı meyveler, bu iltihapları azaltmaya yardımcı olur.  Bahçe tasarımcısı ve otoimmün hastalığıyla mücadele eden Henry Agg, iltihabı azaltan ve sağlığı destekleyen meyve seçimlerini paylaştı.

Yaban Mersini
Yaban mersini, antioksidanlar ve iltihap giderici bileşiklerle zengindir ve otoimmün hastalıklarla mücadele için mükemmel bir tercihtir. Aynı zamanda zihinsel ve fiziksel sağlığı destekler. Yaban mersini bitkileri asidik topraklarda yetişir, bu yüzden toprağınıza organik maddeler eklemek gerekebilir. Mart ayında ekim için ideal zamanlardandır.

Kızılcık
Kızılcık, bağırsak sağlığını desteklerken aynı zamanda hücrelerin iltihaplanma nedeniyle gördüğü hasarı onarmaya yardımcı olur. Ekşi tadı, reçel veya çay yapımında kullanılabilecek kadar yoğun olabilir. Yaban mersini gibi, kızılcık da asidik toprak gereksinimi duyar ve sonbaharda hasat edilir.

Siyah Frenk Üzümü
Siyah frenk üzümü, özellikle Ben Sarek çeşidi, otoimmün hastalıklarla mücadele edenler için mükemmel bir meyvedir. Lif açısından zengin olan bu meyve, bağırsak sağlığını destekleyerek vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Temmuz ayında çiçeklenmeye başlar ve tatlılarda, reçellerde ya da turtalarda kullanılabilir.

Deniz İğdesi
C vitamini bakımından son derece zengin olan deniz iğdesi, iltihap giderici yağ asitleriyle doludur. Çoğunlukla kıyı bölgelerinde yetişen bu bitki, kurutularak reçel, meyve suyu veya çay olarak tüketilebilir fakat istilacı bir tür olduğundan bazı bölgelerde ekimi yasaktır.

Ejder Meyvesi
Ejder meyvesi, antioksidanlar ve C vitamini açısından zengindir ve çoğunlukla sıcak iklimlerde yetişir. İngiltere'de seralarda yetiştirilmesi mümkündür. Meyve, taze yenildiğinde en iyi tadı verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

İLGİLİ HABERLER