04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Yemek Tarifleri Murtuğa hangi yöreye ait? Murtuğa nasıl yapılır?

Murtuğa hangi yöreye ait? Murtuğa nasıl yapılır?

Van’ın çeşitli ve zengin bir mutfağı bulunuyor. Şehrin kültürel zenginliği yemek çeşitliliğine de yansımıştır. Van ve çevresinde her mevsim karşılaşılabilen yöresel lezzetlerden birisi olan murtuğa, kolay bir şekilde hazırlanan bir kahvaltılıktır. Son derece meşhur olan bu lezzet, kahvaltıların vazgeçilmeyen tatlarından biri haline geldi. Peki, Murtuğa hangi yöreye ait? Murtuğa nasıl yapılır?

Murtuğa, Van’ın yöresel lezzetlerinden biridir. Un, yumurta ve tereyağı kullanılarak hazırlanan bu özel tarif, Van kahvaltılarının vazgeçilmez bir parçasına dönüşmüş durumda. Sizin için özenle Van kahvaltısının en popüler lezzeti olan murtuğanın tarifini hazırladık.

MURTUĞA HANGİ YÖREYE AİT?


Bu özel lezzet Doğu Anadolu bölgesinde çok sık pişirilen lezzetler arasındadır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde de yapılması ile ünlü hale gelmiştir. Geleneksel kahvaltı seçenekleri arasında bulunan ve genellikle Van gibi bölgelerde servis edilen lezzetlerden biridir.

Murtuğa Van yöresine ait olmakla beraber Ağrı, Hakkari, Kars gibi illerde de pişirilen yöresel lezzetler arasında bulunur. Van, Hakkari ve Ağrı çevresinde hazırlanan bu yemeklerin tarifi genellikle aynıdır. Yöresel olarak sadece baharat dengesi değişir.

MURTUĞA TARİFİ | MURTUĞA NASIL YAPILIR?


Murtuğa hazırlaması kolay olan lezzetlerden biridir. Az malzeme kullanılması sebebiyle kısa süre içerisinde hazır hale gelir.

Murtuğa Tarifi İçin Gerekli Malzemeler 
Murtuğa tarifinin ana malzemeleri son derece azdır. Süsleme için herkes kendi istediği peyniri ya da yeşilliği tercih edebileceği gibi yemeği sade olarak da tüketebilirler. Murtuğanın ana malzemeleri şunlardır:

150 gram tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 – 3 adet yumurta
200 ml un
Sadece bu dört malzemeyi kullanarak hazırlayabileceğiniz murtuğa, yaklaşık olarak 10 dakikada hazırlanır.

Van merkezde belediyeden Onlarca satılık daire! İşte Daire fiyatları…

MURTUĞA TARİFİ  | MURTUĞA NASIL YAPILIR?
Murtuğa hazırlamak isteyenler için tarifin aşamaları şunlardır:

Teflon ya da bakır tava tercih edilir ve tava ısıtılır.
Tavanın içerisine tereyağı eklenir.
Tereyağı kızdırılır ve tamamen eriyene kadar beklenir.
Tereyağı erirken bir kap içerisinde yumurta ve tuz karıştırılır.
Tavanın içine un ilave edilir.
Unun kokusu çıkana kadar un kavrulmaya devam eder.
Unun kokusu çıktıktan sonra tavanın içerisine yumurta ve tuz karışımı eklenir.
Karıştırılarak pişmesi sağlanır.
Piştikten sonra doğrudan servis edilebileceği gibi üzerine ceviz, yeşillik ya da peynir eklenerek süslenebilir.


MURTUĞA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI


Murtuğa hazırlanırken içerisinde az miktarda da olsa un kullanılır ancak unun pişirme yöntemi son derece önemlidir. Öncelikli olarak yemeği tüketirken ve damak içerisinde un kokusu olmamalıdır. Bu nedenle onun kokusunun tamamen çıktığına emin olduktan sonra yemeğe son hali verilmelidir. Genellikle sabahın ilk öğünlerinde tüketilmesinin yanı sıra akşam saatlerinde de tüketilebilen bir yemektir.

Atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi kahvaltı için de tercih edilen özel seçenekler arasında bulunur. 3 ile 4 malzeme ile hazırlanabilen bu özel tarifte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta malzemeleri doğru şekilde birbirine bağlamaktır. Tereyağı un ve yumurta birbiriyle bağlanırken mutlaka aroması için tuz tercih edilmelidir. Genellikle farklı baharatlar kullanılmaz ve sadece tuz ile servis edilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *