19 Nisan 2025
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Teknoloji Ölen yıldızların ardında bıraktığı izler ortaya çıktı

Ölen yıldızların ardında bıraktığı izler ortaya çıktı

NASA, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile ölen bir yıldızın çevresinde oluşan hayaletimsi halkaları ilk kez bu kadar ayrıntılı şekilde görüntüledi. Bu keşif, yıldız evrimi ve kozmik toz oluşumu hakkında çarpıcı ipuçları sunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

1790 yılında ünlü gök bilimci William Herschel tarafından keşfedilen ‘NGC 1514’, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) sayesinde yeniden mercek altına alındı. Dünya’dan yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegenimsi bulutsu, Herschel’in evren anlayışını sarsan ilk gözlemlerden biri oldu.

Herschel, ‘NGC 1514’ü keşfettiğinde diğer bulutsulardan oldukça farklı bir yapıya sahip olduğunu fark edip, bulutsuyu ‘hafif ışıklı bir atmosferle çevrili yalnız bir yıldız’ olarak tanımladı. O dönemde bulutsular genellikle çözülemeyen yıldız kütleleri olarak kabul ediliyordu.

Ancak ‘NGC 1514’, dönemin hakim bulutsu anlayışıyla çelişen nitelikler taşımaktaydı. Yüzyıllar sonra, NASA’nın WISE (Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini) teleskobu bulutsunun etrafında yalnızca kızılötesi dalga boylarında görülebilen eksenel simetrik çift halka yapısı keşfetti.

Şimdi ise gök bilimciler, bu karmaşık yapıyı JWST’nin gelişmiş gözlem yetenekleriyle bir kez daha inceledi. JWST’nin MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) Görüntüleyicisi ve Orta Çözünürlüklü Spektrometresi kullanılarak yapılan gözlemler, halkaların karmaşık detaylarını gözler önüne serdi.

Araştırmacılar, halkaların hem ipliksi hem de kümesel yapılar barındırdığını ve bu ayrıntıların bulutsunun evrimsel geçmişi hakkında önemli ipuçları sunduğunu belirtti.

JWST'nin yüksek çözünürlüklü verilerinin, ‘NGC 1514’ün yapısal özelliklerinin daha ayrıntılı incelenmesini mümkün kıldığı kaydedildi.

Gök bilimciler, bu tür gözlemlerin yalnızca NGC 1514 gibi nesnelerin değil, evrendeki gezegenimsi bulutsuların genel yapısının da daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *