Yumurta sağlık açısından son derece faydalı ve besleyici bir gıda olsa da doğru pişirilmediğinde besin değerini kaybedebilir. Uzmanlar, özellikle doğru pişirme tekniklerine dikkat edilmediği takdirde, yumurtanın sağlık faydalarının azalabileceğine vurgu yaptı.
Uzmanlar, yumurtanın Türk mutfağında çok sevildiğini fakat çoğu zaman yanlış pişirme yöntemleri nedeniyle besin değerinin tam olarak alınamadığına dikkat çekti. Uzmanlar, "Yumurtalar, A vitamini açısından zengin olup görme, bağışıklık sistemi ve hücre yenilenmesine yardımcıdır. Ayrıca B vitaminleri açısından da oldukça değerlidir, bu da saç, tırnak, beyin ve cilt sağlığını destekler" şeklinde ifadelere yer verdi.
Yumurtanın tam faydalarından yararlanabilmek için doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Yumurtanın en ideal pişirme süresi 10 dakikadır. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak 10 dakika pişirmek, en besleyici yumurtayı elde etmenin yoludur" dedi.
YARI PİŞMİŞ YUMURTALARIN ZARARLARI
Yarı pişmiş veya kayısı kıvamında pişirilen yumurtaların, içerdiği biotin adlı vitaminin avidin adlı proteinle bağlanmasına yol açtığını söyleyen uzmanlar, "Bu durumda hem avidinden hem de biotinden faydalanmak mümkün olmuyor" şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra tam pişmiş yumurtanın, bu kimyasal birleşimin oluşumunu engelleyerek, her iki besin öğesinin de vücut tarafından daha verimli kullanılmasına olanak sağladığını ekledi.
YUMURTADA GRİ HALKA UYARISI
Yumurtayı fazla pişirmenin bir diğer dezavantajı ise sarısının etrafında yeşil-gri bir halka oluşmasıdır. Bu halkayı oluşturan madde, demir sülfürdür ve bu kimyasal, vücudun demirden faydalanmasını engeller. Uzmanlar, "Yumurta, demir eksikliği anemisi için faydalı bir besindir, ancak fazla pişirildiğinde besin değerini kaybeder. Bu nedenle, yumurtanın fazla pişmemesi gerekir" şeklinde uyarılarda bulundu.
İDEAL YUMRTA NASIL PAİŞİRİLİR?
Uzmanlar, yumurtayı mükemmel şekilde pişirmenin püf noktalarını paylaştı. İlk olarak, geniş bir cezveye su ekleyin ve yumurtaları dikkatlice ekleyin. Suyu kaynamaya bırakın ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak 5 dakika kadar pişirmeye devam edin. Pişirme süresi tamamlandıktan sonra yumurtaları hemen cezveden çıkarın. Böylece, sarısının etrafında yeşil halka oluşmaz ve besin değeri korunmuş olur.