İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Yumurtayı yemeden önce sarısındaki bu yeşil rengi görüyorsanız, bir kez daha düşünün

Yumurtayı yemeden önce sarısındaki bu yeşil rengi görüyorsanız, bir kez daha düşünün

Yumurta, kahvaltıların vazgeçilmez protein kaynağı olarak öne çıkar ancak fazla haşlanmış yumurtaların sağlık açısından bazı riskler taşıyabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Peki, yumurta sarısının yeşile dönmesi ne anlama gelir? İşte tüm detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yumurta sağlık açısından son derece faydalı ve besleyici bir gıda olsa da doğru pişirilmediğinde besin değerini kaybedebilir. Uzmanlar, özellikle doğru pişirme tekniklerine dikkat edilmediği takdirde, yumurtanın sağlık faydalarının azalabileceğine vurgu yaptı.

Uzmanlar, yumurtanın Türk mutfağında çok sevildiğini fakat çoğu zaman yanlış pişirme yöntemleri nedeniyle besin değerinin tam olarak alınamadığına dikkat çekti. Uzmanlar, "Yumurtalar, A vitamini açısından zengin olup görme, bağışıklık sistemi ve hücre yenilenmesine yardımcıdır. Ayrıca B vitaminleri açısından da oldukça değerlidir, bu da saç, tırnak, beyin ve cilt sağlığını destekler" şeklinde ifadelere yer verdi.

Yumurtanın tam faydalarından yararlanabilmek için doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Yumurtanın en ideal pişirme süresi 10 dakikadır. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak 10 dakika pişirmek, en besleyici yumurtayı elde etmenin yoludur" dedi.

YARI PİŞMİŞ YUMURTALARIN ZARARLARI 


Yarı pişmiş veya kayısı kıvamında pişirilen yumurtaların, içerdiği biotin adlı vitaminin avidin adlı proteinle bağlanmasına yol açtığını söyleyen uzmanlar, "Bu durumda hem avidinden hem de biotinden faydalanmak mümkün olmuyor" şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra tam pişmiş yumurtanın, bu kimyasal birleşimin oluşumunu engelleyerek, her iki besin öğesinin de vücut tarafından daha verimli kullanılmasına olanak sağladığını ekledi.

YUMURTADA GRİ HALKA UYARISI 
Yumurtayı fazla pişirmenin bir diğer dezavantajı ise sarısının etrafında yeşil-gri bir halka oluşmasıdır. Bu halkayı oluşturan madde, demir sülfürdür ve bu kimyasal, vücudun demirden faydalanmasını engeller. Uzmanlar, "Yumurta, demir eksikliği anemisi için faydalı bir besindir, ancak fazla pişirildiğinde besin değerini kaybeder. Bu nedenle, yumurtanın fazla pişmemesi gerekir" şeklinde uyarılarda bulundu.

İDEAL YUMRTA NASIL PAİŞİRİLİR? 
Uzmanlar, yumurtayı mükemmel şekilde pişirmenin püf noktalarını paylaştı. İlk olarak, geniş bir cezveye su ekleyin ve yumurtaları dikkatlice ekleyin. Suyu kaynamaya bırakın ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak 5 dakika kadar pişirmeye devam edin. Pişirme süresi tamamlandıktan sonra yumurtaları hemen cezveden çıkarın. Böylece, sarısının etrafında yeşil halka oluşmaz ve besin değeri korunmuş olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *