25 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Yemeğinize eklemeden önce bir kez daha düşünün! Gastrit, ülser, reflü... O miktarı sakın aşmayın!

Yemeğinize eklemeden önce bir kez daha düşünün! Gastrit, ülser, reflü... O miktarı sakın aşmayın!

Birçok kişi tarafından neredeyse her yemeğe eklenen bu baharat, lezzeti kadar sağlığa olan etkileriyle de dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, yanlış ve aşırı kullanımın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Karabiberin Geniş Kullanım Alanı

Karabiber, Türk mutfağında sıkça kullanılan bir baharattır ve çorbalar, et yemekleri, sebzeler ve soslar gibi birçok yemekte lezzet verici olarak tercih edilir.

Karabiberin Sağlık Faydaları

Karabiber sindirimi kolaylaştırıcı etkilere sahip olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyici özelliklere de sahiptir. İçerdiği "piperin" maddesi sayesinde antioksidan özellikleri bulunmaktadır.

Riskler ve Uyarılar

Beslenme uzmanları, karabiberin aşırı tüketiminin mide asidini artırabileceğini ve özellikle gastrit veya ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerde şikayetlere neden olabileceğini belirtmektedir. Ayrıca yüksek miktarda tüketilen karabiber, böbrekleri zorlayarak idrar yollarında tahrişe yol açabilir ve bazı ilaçlarla etkileşime girerek tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.

Dozaj ve Kullanım Önerileri

Karabiberin tüketiminde dikkatli olunmalı ve günlük alınan miktar bir yetişkin için yarım çay kaşığı geçmemelidir. Baharatın taze çekilmiş olarak kullanılması, aromasının korunmasına ve doz kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda karabiberin, zerdeçal gibi bazı baharatlarla birlikte tüketilmesinin emilimini artırabileceği ve faydasını artırabileceği bilinmektedir. Özellikle çocuklar, hamileler ve mide hassasiyeti olan bireylerin karabiber kullanımında ölçülü olmaları önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *