16 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Turna Yemişi (Cranberry) Nedir? Turna Yemişi Faydaları Nelerdir?

Turna Yemişi (Cranberry) Nedir? Turna Yemişi Faydaları Nelerdir?

Turna yemişi, kızılcık ve yaban mersini ailesinden gelen yüksek besin değerine sahip sağlığa faydaları ile dikkat çeken bir meyvedir. Ekşi, keskin bir tada sahiptir.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Turna yemişi, kızılcık ve yaban mersini ailesinden gelen yüksek besin değerine sahip sağlığa faydaları ile dikkat çeken bir meyvedir.

Ekşi, keskin bir tada sahiptir.

Birçok faydası olan bu meyve, turna yemişi ekstresi, turna yemişi hapı, kurutulmuş ürünleri ya da tozu şeklinde tüketilir.

Turna Yemişi (Cranberry) Nedir?

Cranberry olarak bilinen turna yemişi, Kuzey yarımkürede, Asya ve Avrupa'da yetişen yaprak dökmeyen, Vaccinium ailesinden Oxycoccus alt cinsinde yer alan, asidik tada sahip parlak kırmızı meyveleri olan herdem yeşil çok yıllık bir bitkidir.

Bataklıklarda ve sulak alanlarda yetişir.

Küçük koyu yeşil yapraklara sahip pembe çiçekleri ve yumurta şeklinde kırmızı meyveleri vardır.

Bitkinin meyveleri yapraklarından büyüktür.

Meyveler başlangıçta yeşil renkli olup olgunlaşınca kırmızıya döner.

Asidik ve güçlü bir yapıya sahip olması nedeniyle çiğ olarak tüketilmek yerine genellikle diğer meyvelerle suyu karıştırılarak tüketilir.

Turna Yemişi Nasıl Kullanılır?

Bu yemiş türü çoğunlukla reçel, sos, meyve suyu, şekerli turna yemişi kurusu ya da turna yemişi çayı olarak kullanılır.

Turna yemişi sosu, İngiltere ülkesinde yılbaşı yemeklerinde hindi sosuna eklenerek kullanılır.

Amerika ve Kanada 'da ise Şükran Günü yemeklerinde yemeklere lezzet katan geleneksel bir tat olarak kabul edilir.

Bu bitki içeceklere, güveç yemeğine, kurutulmuş şekli de tatlılara eklenerek kutlama yemeklerinin en gözde meyvesi olarak kabul edilir.

Turna Yemişi Ne İşe Yarar?

Sağlığa katkılarıyla tanınan bu yemiş tam anlamıyla vitamin deposudur.

Bu yemiş, enfeksiyonlu hücrelerin vücuttan idrar yolu ile atılmasına destek verir.

Hücrelerin mutasyona uğramasının engellenmesine yardımcıdır.

Vücuttaki ürik asit miktarını dengeleyici özelliklere sahiptir.

Damarların toksinlerden dolayı tıkanmaması konusunda vücuda destek olur.

Göz sağlığına iyi gelerek göz rahatsızlıklarının ve görme kaybının önlenmesine yardımcı olur. Böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.

Turna Yemişi Neye İyi Gelir?

Dünyanın birçok yerinde doğal antibiyotik olarak tüketilen bu bitki, virüs ve bakteriler ile mücadelede vücudun yardımcısıdır.

Bağışıklık sistemini güçlenmesine katkı verir ve vücut direncini artmasını destekler.

Enfeksiyonlardan uyku bozukluklarına kadar birçok rahatsızlıkta tüketilebilen bir meyvedir.

Vitamin deposudurCilt, kas ve kemiklerinizin bakımı için ihtiyaç duyduğunuz C vitamini açısından zengin bir meyvedir.

Vücudun antioksidan sistemini geliştiren ve metabolizmayı hızlandıran manganez içerir.

Meyvenin içeriğinde vücutta kanın pıhtılaşmasını sağlayan K1 vitamini bulunur.

Meyvenin çekirdeklerinden elde edilen yağda bol miktarda Omega-3 yağ asidi bulunur. İçeriğindeki Omega-3 beyin loplarını güçlendirerek beyin hücrelerindeki hasarı azaltır ve felç riskini önler.

Yüksek oranda lif içermesi bağırsak bakterilerini besler ve yararlı bakterilerin gelişmesini sağlayarak prebiyotik görevi görür.

Enfeksiyona İyi GelirUzmanlar, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarda aşırı miktarda antibiyotik kullanıldığını bu meyvenin tüketiminin ise enfeksiyonlarda başarılı bir sonuç verdiğini vurgular.

Bu yemiş, enfeksiyon anında ilaç kullanımını azaltarak hastanın tedavi olmasını sağlar.

Kas Sağlığına İyi GelirBu yemiş, kas ve kemikleri güçlendirir. Özellikle spor yapan kişiler tarafından bolca tüketilmesi tavsiye edilir.

Vücuttaki ürik asit miktarını dengeleyerek kas ve kemiklerde ödem, romatizma gibi rahatsızlıklara yakalanmanızı engeller.

Turna Yemişi Faydaları Nelerdir?

Cranberry olarak da bilinen turna yemişi antioksidan kaynağıdır Kötü kolesterolü düşürür, tokluk hissi verip kilo kontrolüne yardımcı olur, ağız ve diş sağlığını korur.

Bağışıklık sistemini destekleyen turna yemişi, vücudu enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirir, iltihaplanmayı azaltır ve kas-kemik yapısını güçlendirir. İdrar yolu enfeksiyonunu engellemeye yardım eden turna yemişi diş eti hastalıklarını da önlemeye yardım eder.

Turna yemişinin faydaları şunları içerir: Turna yemişi idrar yolu enfeksiyonuna karşı korur Vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır Kalp sağlığını destekler Kronik hastalıklar ve yaşlanmayla ilişkili inflamasyonu azaltır Kanser hücrelerinin azaltılmasına ve oluşumunun önüne geçilmesine destek verir Tok kalmayı sağlayıp kilo vermenize yardımcı olur.

Kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir Diş etlerini güçlendirir, ağız içerisinde oluşan mikrop ve bakterileri önler Bitkinin suyu tüketilirse ağız kokusuna iyi gelir Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltırTurna Yemişi (Cranberry) Çayı Nasıl Yapılır?

Bu yemişin çayını yapmak için öncelikle 2 litre suyu ve 350 gram turna yemişini bir tencereye koyun ve kaynatın.

Ardından 30 dakika altını kısarak yavaşça kaynatın.

Daha sonra 1,5 su bardağı şekeri, 2 adet limon ve 2 adet portakal suyunu sıkın ve 3 adet çubuk tarçın ekleyin.

Bir süre dinlendirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Turna Yemişi Nasıl Tüketilir?

Meyveleri taze olarak tüketebilirsiniz.

Ayrıca kurutma yöntemi de sık kullanılır.

Marmelat yapılarak ya da meyve suyu haline getirilerek lezzetli bir içecek olarak da tüketilebilir.

Bunun dışında kek, pasta, çörek ve ekmeklere katılarak kullanılabilir.

Turna yemişinin çekirdeği kozmetik ürünlerinde ya da merhem olarak da kullanılır.

Turna Yemişi Zararları Var mı?

Bu besinin fazla tüketimi sonucunda bazı zarar ya da yan etkiler ortaya çıkabilir.

Bunlardan bazıları şunlardır; Dengeli bir şekilde tüketiminde faydalı olan bu yemiş aşırı tüketiminde ishal ya da mide bozukluklarına neden olabilir.

Aspirine alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Çünkü aspirinin içerisinde bulunan salisilik asit bu yemişin içerisinde de bulunur.

Geçmişte böbrek taşı düşürmüş kişilerin bu besini tüketmekten kaçınması gerekir.

Kan sulandırıcı ilaç kullananlar bu besini tüketmemelidir.

Kan sulandırıcı ilaçların etki sürelerini artırıp kişide morarma ya da kanamalara neden olabilir.

Turna Yemişi Hakkında Sıkça Sorulan SorularTurna yemişinde hangi vitaminler Var?

Bu yemiş, karbonhidrat ve liften oluşan bir bitkidir. İçeriğinde demir, manganez, bakır, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri ile birlikte üzere çok sayıda vitamin ve mineral bulunur.

Turna yemişi böbreklere zarar verir mi?

Günlük bir bardak tüketilen turna yemişi suyu, insanların idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Böbrek taşı oluşumunu engellemek için günlük olarak bu meyveyi tüketebilirsiniz.

Turna yemişi ne kadar tüketilmelidir?

Genel olarak suyu yapılarak tüketilen bu yemiş günde bir su bardağı olarak tüketilmelidir.

Her besin tüketiminde olduğu gibi bu yemişin tüketiminde de aşırıya kaçılması fayda yerine zarar verebilir.

Günlük tüketim dozunun aşılmaması yemişten fayda elde etmek için önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *