15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Tereyağı yemeyi hemen bırakın: Sebebi sizi şaşırtacak

Tereyağı yemeyi hemen bırakın: Sebebi sizi şaşırtacak

Mutfağımızda sıklıkla yer alan yağlardan biri olan tereyağı konusunda uzmanlar önemli bir detaya dikkat çekti. Yapılan araştırmalara göre bitkisel yağlar erken ölüm riskini azaltabiliyor...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yapılan araştırmalara göre tereyağının yerine mısır, kolza tohumu ya da zeytinyağı kullanmak, erken ölüm riskini azaltabiliyor.

Tereyağının Erken Ölüm Riskiyle İlişkilendirilmesi

Araştırmalar, 30 ila 50 yıl boyunca takip edilen 221 bin yetişkinin verilerini inceledi ve tereyağı tüketiminin erken ölümle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. 50 bin 932 ölüm kaydedilen çalışma boyunca, 12 bin 241'i kanserden ve 11 bin 240'ı kalp hastalıklarından kaynaklandı. Araştırma, tereyağını en fazla tüketen gruptaki bireylerin, en düşük tüketenlere göre herhangi bir sebeple ölüm riskinin yüzde 15 daha fazla olduğunu gösterirken, mısır, zeytin ve kolza tohumu gibi bitkisel yağların en yüksek tüketimi, ölüm riskini yüzde 16 oranında azalttı.

Tereyağı Tüketenlerdeki Yaşlanma Süreci

Bazı uzmanlar, bu verileri ele alırken tereyağı tüketen kişilerin genellikle daha fazla sigara içme eğiliminde olduklarını belirterek, diğer sağlık faktörlerinin bu sonucu etkileyebileceğini savundu. Beslenme uzmanı ve profesör Tom Sanders, "Bu, tereyağı tüketen kişilerin, bitkisel yağ kullananlara göre daha erken yaşlandığını gösteren önemli bir araştırma" şeklinde konuştu.

Bitkisel Yağ Tüketiminin Ölüm Riskleri Üzerindeki Etkisi

JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlanan başka bir araştırmaya göre, her gün 10 gram daha fazla bitkisel yağ tüketmenin, kanserden ölüm riskini yüzde 11 ve kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 6 oranında azalttığı görülmüştür. Buna karşılık, tereyağı tüketiminin, kanserden ölüm riskini yüzde 12 artırdığı belirtilmiştir. Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, günde 10 gram tereyağı yerine aynı miktarda bitkisel yağ tüketmenin, genel ölüm oranlarını yüzde 17 ve kansere bağlı ölümleri de yüzde 17 oranında azalttığını hesaplamıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *