Bilim insanları tatlılara olan düşkünlüğümüzün arkasındaki gerçek nedeni araştırdı. Yapılan bir araştırmada, bir grup fareye bir gün boyunca yemek verilmedi ardından 90 dakika boyunca standart besinlerle beslendi. Sonrasında, farelere 30 dakika boyunca ya tatlı bir yiyecek ya da standart bir yiyecek sunuldu. İlginç bir şekilde, fareler tatlıyı tercih etti ve şekerli yiyecekle, standart yiyeceğe göre altı kat daha fazla kalori aldı.
Araştırmacıların açıklamasına göre bu durum, yüksek şekerli yiyeceklerin beyinde bulunan pro-opiomelanocortin (POMC) nöronlarını aktive etmesinden kaynaklanıyor. Standart yiyecekleri tükettiklerinde, farelerin beyinleri tok olduklarını bildiriyordu, ancak tatlı yedikleri zaman, beynin ödül merkezi devreye girerek onlara daha fazla yemeleri gerektiğini söylüyordu.
Araştırmacı Henning Fenselau, bu durumu şu ifadelerle açıkladı:
"Evrimsel olarak, şeker doğada nadir bulunur ancak hızlı enerji sağlar. Beyin, şeker bulunduğunda, daha fazla alım için programlanmış durumdadır."
Şekerin vücutta hızlı enerji sağlama gücü, beynin bunu ödül olarak görmesini sağlıyor ve dolayısıyla beynimiz, her tatlıda daha fazla istememizi sağlayan opioid ve dopamin salgılar. Bu araştırma fareler üzerinde yapılsa da önceki çalışmalar insan beyninin de benzer şekilde şekerle aynı bağımlılık yapıcı etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalar, şekerin zamanla madde bağımlılığına benzer davranışsal ve kimyasal değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor.