04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Beyin Sisine Dikkat! Beyin Sisi Nedir?

Beyin Sisine Dikkat! Beyin Sisi Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.

“Beyin bulanıklığı” bilişsel bozulmaya neden olan bir dizi semptom için kullanılan bir terimdir. Bu, net düşünme, odaklanma, konsantre olma, hatırlama ve dikkat etme yeteneğinizi etkiler. Adı gibi bu belirtiler de zihninizi bulanıklaştırır ve konuşmayı sürdürmek, talimatları dinlemek veya yaptığınız bir şeyin adımlarını hatırlamak gibi rutin görevleri yerine getirmenizi zorlaştırır.
Zihinsel sis olarak da adlandırılan beyin bulanıklığı, bir hastalıktan sonra, bir ilacın yan etkisi olarak (kemoterapi gibi) veya altta yatan bir durumun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bir sağlık uzmanı, kendinizi daha çok kendiniz gibi hissetmenize yardımcı olmak için beyin bulanıklığına neyin sebep olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.


Beyin sisi nasıl bir duygudur?

Beyin sisi her insanda biraz farklı hissedebilir. Beyin sisi ile aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:
Konsantre olma veya odaklanma zorluğu.
Bilinç bulanıklığı, konfüzyon.
Tükenmişlik.
Unutkanlık.
Düşünce zincirinin bozulması.
Zihinsel yorgunluk.
Konuşurken doğru kelimeleri bulamamak
Düşünce sürecinin ve tepki sürecinin yavaşlaması.
Dikkat etmede sorun.
Servikal omurga, kalp atış hızı, sindirim ve solunum hızı da dahil olmak üzere birçok otomatik vücut fonksiyonunu kontrol eden otonom sinir sistemini (ANS) etkiler. Boyun yaralanması ANS dengesini bozabilir ve sıklıkla yorgunluk, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlarla ortaya çıkan disotonomiye yol açabilir.


1. Bozulmuş Kan ve Beyin Omurilik Sıvısı Akışı
Boyun bölgesindeki sorunlar, beyne giden ve beyinden çıkan kan ve beyin omurilik sıvısı (BOS) akışını bozabilir. Servikal omurgadan geçen vertebral arterler, beyne gerekli oksijen ve besinleri sağlar. Boyundaki yanlış dizilim, fıtıklar, osteoartrit veya travmalar, bu arterleri daraltarak kan akışını azaltabilir ve beyin sisi gibi semptomlara yol açabilir. Benzer şekilde, bozulan BOS akışı kafa içi basıncını artırarak baş ağrılarına ve bilişsel bozukluklara neden olabilir.


2. Sinir Sıkışması ve İltihaplanma
Boyun omurgası sorunları da enflamasyona (yangıya) ve sinir sıkışmasına yol açabilir.Üst servikal omurga, beyin ve vücut arasında bilgi ileten çok sayıda sinir yoluna ev sahipliği yapar. Bu sinirler yanlış hizalama veya zorlanma nedeniyle tahriş olduğunda, sinir sistemi içinde zayıf iletişime yol açabilir ve beyin sisi gibi bilişsel semptomlar olarak ortaya çıkabilir.


3. Otonom Sinir Sistemi Disfonksiyonu
Servikal omurga, kalp hızı, sindirim ve solunum hızı gibi birçok otomatik bedensel işlevi kontrol eden otonom sinir sistemini (ANS) etkiler. Boyun sorunu yaşayan hastalaar ANS dengesini bozarak, genellikle yorgunluk, baş dönmesi ve beyin sisi gibi semptomlarla ortaya çıkan disotonomiye yol açabilir.


4. İnflamatuar Tepkiler ve Sızdıran Bağırsak Sendromu
Boyun yaralanmasının ardından, vücudun iltihabi tepkisi yaralanma bölgesinin ötesine uzanarak beyni etkileyebilir. Ayrıca, boyun sorunları beyinde bağırsak cidarının daha geçirgen hale geldiği sızdıran bağırsak sendromuna katkıda bulunan bir durumu tetikleyebilir. Bu geçirgenlik toksinlerin kan dolaşımına girmesine izin vererek sistemik iltihabı artırır ve potansiyel olarak beyin sisine katkıda bulunur.


Beyin Sisi Tedavisine Bütünsel Yaklaşımlar

Üst Servikal Omurganın Bakımı: Boyun egzersizleri, masaj,  paravertebral kaslara İMS uygulanması,  postürel düzenlemeler, PRP servikal omurganın yeniden hizalanmasına, kan akışının iyileştirilmesine ve sinir tahrişinin azaltılmasına yardımcı olabilir.


Fizik Tedavi: Belirli egzersizler boyun kaslarını güçlendirebilir, düzgün hareketi geri kazandırabilir ve yangıyı azaltabilir.
Beslenme Desteği: Anti-inflamatuar diyetler ve takviyeler sistemik inflamasyonu azaltmaya ve beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.
Stres Yönetimi: Farkındalık ve yoga gibi teknikler otonom sinir sistemini dengelemeye ve genel refahı desteklemeye yardımcı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *