04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Akademik başarının gizli anahtarı: Sağlıklı beslenme

Akademik başarının gizli anahtarı: Sağlıklı beslenme

Yemek seçiminiz akademik geleceğinizi şekillendiriyor

Beslenme, bireylerin fiziksel ve zihinsel performanslarında kritik bir rol oynar. Özellikle öğrencilerde, doğru beslenme alışkanlıklarının akademik başarıyı artırdığı; yetersiz veya dengesiz beslenmenin ise başarıyı olumsuz etkilediği biliniyor. Altınbaş Üniversitesi SHMYO Öğretim Görevlisi Özlem Demir, bu konuda dikkat çeken önerilerde bulundu. Beynin günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmını tükettiğini ifade eden Özlem Demir, bu süreçte glikozun ana enerji kaynağı olduğu bilgisini verdi. Düzenli kan şekeri seviyelerinin, odaklanma ve hafıza üzerinde olumlu etki yarattığını hatırlatarak, “Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B grubu vitaminler gibi belirli besinler de bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca sinir sistemi sağlığında kritik bir rol oynayan b12 ve Demir içeren gıdalara da beslenme de yer verilmeli.  Düşük demir seviyelerinin odaklanma zorluğuna ve düşük test performansına neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle aileler, çocukları için bunların dahil olduğu bir beslenme tipi oluşturmalılar” dedi. Demir, doğru beslenmenin sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığın da temel anahtarı olduğunu vurguladı.

“Başarı için düzenli öğün şart”

Düzensiz öğünler, kan şekeri dalgalanmalarına yol açarak dikkat dağınıklığına neden olabilir. Özlem Demir, kahvaltının bu noktada çok önemli olduğunu vurguladı. Araştırmaların, kahvaltı yapmayan öğrencilerin testlerde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koyduğuna değinen Demir, aşırı şeker tüketiminin uyku kalitesini düşürdüğünü ve bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğini belirtti.

Fast food ve kafein tüketimine dikkat

Demir, aşırı şeker ve fast food tüketiminin ani enerji düşüşlerine neden olduğunu, bunun da öğrencilerin gün içindeki motivasyonunu azalttığının altını çizdi. Ayrıca, aşırı kafein tüketiminin kaygıyı artırabileceği ve uyku düzenini bozabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Akademik başarı için önerilen diyet: Akdeniz diyeti

Altınbaş Üniversitesinden Özlem Demir, “Akademik performansı destekleyen en etkili diyetlerden biri Akdeniz diyetidir. Bol sebze, meyve, tam tahıl, zeytinyağı ve deniz ürünlerinden oluşan bu diyet, antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını geliştirir.” şeklinde konuştu ve önerilerini 5 madde de özetledi:

Düzenli öğünler tüketin.
Omega-3, vitamin ve mineral açısından zengin gıdaları tercih edin.
Fast food ve aşırı şeker tüketiminden kaçının.
Kahvaltıyı asla atlamayın.
Akdeniz diyeti gibi dengeli bir beslenme planı benimseyin.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *