15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Aç karnına sıcak pide tüketimine dikkat!

Aç karnına sıcak pide tüketimine dikkat!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerinde bulundu. Dyt. Arslansoyu, Aç karnına sıcak pide yemek, kan şekerini hızlı yükselteceğinden kontrollü tüketilmelidir uyarısını yaptı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme İpuçları

Ramazan ayında beslenme düzeni değişirken, günlük enerji ve besin ihtiyacının karşılanması büyük önem taşıyor.

Oruç Tutarken Karşılaşılan Sorunlar

Oruçla değişen beslenme düzenine bağlı olarak kabızlık, mide yanması, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülebiliyor diyen Dyt.

Yetersiz Beslenmenin Zararları

Arslansoyu, bu süreçte yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatabileceği ve hastalıklara yakalanma riskini artırabileceği konusunda uyardı.

Sahur ve İftar Öğünlerinin Önemi

Ramazan ayını sağlıklı ve verimli geçirmek için sahur ve iftar öğünlerinin bilinçli bir şekilde planlanması gerektiğini belirten Dyt.

Özel Durumlar İçin Uyarı

Ayrıca; diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin ya da hamile, emziren anne ve büyüme çağındaki çocukların sağlık açısından oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor dedi.

Doğru Beslenme Tercihleri

Sahurda yüksek lifli ve protein içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Dyt.

Önerilen Besinler

Arslansoyu, Özellikle tam buğday veya çavdar ekmeği, süt ve süt ürünleri, yumurta, çiğ kuruyemişler, komposto, mevsim meyve ve sebzeleri sahur için ideal seçenekler arasında yer alıyor dedi.

İftarda Doğru Tercihler

Orucumuzu açtıktan sonra, mideyi yormamak için 15-20 dakika beklemeliyiz diyen Dyt.

Çeşitli Öneriler

Arslansoyu, rafine unlu ve aşırı yağlı besinlerden kaçınılması gerektiğinin de altını çizdi.

Sıvı Tüketiminin Önemi

Ramazan süresince günlük en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dyt.

Küçük Değişikliklerin Etkisi

Ayrıca iftardan 1,5-2 saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüşlerin metabolizmayı desteklediğini belirten Dyt.

Sonuç ve Öneriler

Arslansoyu, Ramazan sürecini sağlıklı ve verimli geçirmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *