Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme İpuçları
Ramazan ayında beslenme düzeni değişirken, günlük enerji ve besin ihtiyacının karşılanması büyük önem taşıyor.
Oruç Tutarken Karşılaşılan Sorunlar
Oruçla değişen beslenme düzenine bağlı olarak kabızlık, mide yanması, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülebiliyor diyen Dyt.
Yetersiz Beslenmenin Zararları
Arslansoyu, bu süreçte yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatabileceği ve hastalıklara yakalanma riskini artırabileceği konusunda uyardı.
Sahur ve İftar Öğünlerinin Önemi
Ramazan ayını sağlıklı ve verimli geçirmek için sahur ve iftar öğünlerinin bilinçli bir şekilde planlanması gerektiğini belirten Dyt.
Özel Durumlar İçin Uyarı
Ayrıca; diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin ya da hamile, emziren anne ve büyüme çağındaki çocukların sağlık açısından oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor dedi.
Doğru Beslenme Tercihleri
Sahurda yüksek lifli ve protein içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Dyt.
Önerilen Besinler
Arslansoyu, Özellikle tam buğday veya çavdar ekmeği, süt ve süt ürünleri, yumurta, çiğ kuruyemişler, komposto, mevsim meyve ve sebzeleri sahur için ideal seçenekler arasında yer alıyor dedi.
İftarda Doğru Tercihler
Orucumuzu açtıktan sonra, mideyi yormamak için 15-20 dakika beklemeliyiz diyen Dyt.
Çeşitli Öneriler
Arslansoyu, rafine unlu ve aşırı yağlı besinlerden kaçınılması gerektiğinin de altını çizdi.
Sıvı Tüketiminin Önemi
Ramazan süresince günlük en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dyt.
Küçük Değişikliklerin Etkisi
Ayrıca iftardan 1,5-2 saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüşlerin metabolizmayı desteklediğini belirten Dyt.
Sonuç ve Öneriler
Arslansoyu, Ramazan sürecini sağlıklı ve verimli geçirmek için beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.