27 Nisan 2025
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Üretimin 1 numaralı adresi! 2025’in ilk hasadı başladı:

Üretimin 1 numaralı adresi! 2025’in ilk hasadı başladı:

Türkiye’deki sofralık kayısı üretiminin 1 numaralı adresi olan Mersin’in Mut ilçesinde, 2025’in ilk hasadı başladı. İlk hasat sonrası 500 TL’ye tezgaha çıkan ürünün 250 TL’ye kadar düşmesi bekleniyor…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye’nin önemli yaş meyve üretim merkezlerinden biri olan Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başladı.

Turfanda kayısı üretimiyle öne çıkan ilçede, sezonun ilk ürünü açık alanda toplandı. Üreticiler fiyatlardan memnun.

TÜRKİYE’NİN SOFRALIK KAYISI ÜSSÜMut ilçesi, 712 bin dekar tarım arazisinin 77 bin 800 dekarında sofralık kayısı üretimi gerçekleştiriyor.

Mikroklima özelliği sayesinde yılın ilk turfanda kayısıları bu bölgede hasat ediliyor.

Coğrafi işaretli Mut kayısısı, hem iç piyasada hem ihracatta büyük talep görüyor.İLK HASAT 500 TL’DEN SATILDIİlk hasadı gerçekleştiren üretici İshak Akdağ, açıkta topladığı sofralık kayısıyı kilogramı 500 TL'den sattı.

Akdağ, “Mersin'in Mut ilçesinde turfanda açık hava sofralık kayısının ilk hasadını yaptık.

Kilosunu 500 liradan sattım,” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise ilk ürünlerin hal fiyatının 400-500 TL arasında değiştiğini belirtti.

Yılmaz, önümüzdeki günlerde hasadın artmasıyla fiyatların 200-250 TL bandına gerilemesini beklediklerini söyledi.200 BİN TON HASAT BEKLENİYORBu yıl Mut'ta yaklaşık 200 bin ton kayısı rekoltesi bekleniyor.

Normal şartlarda 250 bin tona ulaşması öngörülen üretimde, yıl başında yaşanan zirai don nedeniyle yaklaşık yüzde 20 oranında kayıp yaşandı.

Buna rağmen üreticiler, ürün kalitesinin yüksek olduğunu ve sezonun verimli geçeceğini belirtiyor.

KAYISI HASADINDA HAREKETLİLİK BAŞLIYORHafta sonundan itibaren kayısı hasadının yoğunlaşması bekleniyor. Özellikle turfanda ürünlerin pazara hızlı şekilde ulaşmasıyla birlikte, iç piyasada ve ihracatta büyük bir hareketlilik yaşanacak.

Mut ilçesi, sofralık kayısı üretiminde Türkiye genelinde ilk sırada yer alarak sektöre yön vermeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *