Trabzon, Ordu ve Giresun'da Fındık Üreticileri Hazırlıklara Başladı
Trabzon, Ordu ve Giresun'daki fındık üreticileri, 2025 yılı hasat dönemi öncesi hazırlıklarına başladı. Verim ve kaliteyi artırmak isteyen üreticiler, fındık dallarının yeşermeye başladığı bugünlerde iyi bir sezon geçirmek için çalışıyor. Bahçelerindeki yabani otları temizleyen üreticiler, kozalak akarı ve kahverengi kokarca gibi zararlılarla da mücadele edecek. Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındığın ülke ve bölge ekonomisi açısından önemli bir ürün olduğunu belirtti.
Üreticiler Çalışmalarını Sürdürüyor
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındık için aylara göre yapılacak çalışmaların "fındık tarım takvimi" olarak adlandırıldığını söyledi. Ergan, üreticilerin yabani otları temizledikten sonra fındığın zararlılarla mücadelesi ve gübreleme çalışmalarına yoğunlaşacaklarını aktardı. Tarım müdürlüklerinin de üreticilere zararlılarla mücadele konusunda bilgilendirme yaptığını belirten Ergan, tarım takvimine uyulmasının verim ve kalite üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı.
Ordu'da Hasat Dönemi Hazırlıkları Başladı
Ordu'daki üreticiler de kışın bitmesiyle bahçelerde hasat dönemine yönelik çalışmalara başladı. Perşembe ilçesinde fındık verimini arttırmak için çalışmalar yapan üreticileri Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ziyaret etti. Soydan, fındığın Karadeniz'de önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirterek, üreticilerin bahçelerdeki bakım ve gübreleme çalışmalarına şimdiden başladığını ifade etti.
Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü'nden Uyarı
Giresun'da bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen, fındık üreticilerini külleme ve kozalak akarına karşı uyardı. Bilgen, fındık kurdu ilaçlamasının meyvelerin belirli bir büyüklüğe erişmesiyle gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtirken, yeşil kokarcanın meyvelerin kalitesini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bahçe temizliği ve ilaçlama konusunda teknik bilgi veren Bilgen, üreticilerin bu süreçte dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.