Trabzon Günleri etkinlikleri açılışı ve Buhara ile Kardeş Şehir Protokolü imzalanması için Özbekistan’da bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Özbekistan’ın Trabzon Fahri Konsolosu Sadık Soylu ve diğer ilgililerden oluşan heyet, temaslarına Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Ufuk Ulutaş’ı ziyaret ederek başladı.
GENÇ: TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEK İSTİYORUZ
Başkan Genç, açıklamalarında iki ülke şehirleri arasında kurulacak yeni kardeşlik bağlarına da dikkat çekerek, “Özbekistan’da bir şehirle kardeş şehir olalım, diplomatik ilişkileri yerel düzeyde pekiştirelim istedik.
Bu doğrultuda tarihi ve kültürel anlamda çok değerli olan Buhara ile kardeş şehir olma kararı aldık.
Bu, sadece sembolik bir adım değil; turizm başta olmak üzere somut iş birlikleriyle içini doldurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
CHARTER UÇUŞLAR BAŞLAYACAK Turizm alanında da önemli veriler paylaşan Başkan Genç, “Geçtiğimiz yıl 3 bin 500’e yakın Özbek kardeşimiz Trabzon’u ziyaret etti. 2022 yılında toplamda 1 milyon 319 bin ziyaretçiyi şehrimizde ağırladık.
Körfez ülkelerinden, özellikle Suudi Arabistan ve Umman’dan gelen turistlerimiz var.
Bu ilgiyi kardeş ülkelere de yaymak istiyoruz.
Azerbaycan ile doğrudan uçuşlarımız devam ediyor, 31 Mayıs itibarıyla da Taşkent-Trabzon arasında doğrudan charter uçuşlarımız başlayacak” diye konuştu.
HER TURİST AYNI ZAMANDA YATIRIMCIDIR Başkan Genç, açıklamasının devamında ise, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Kafkasya ve kardeş ülkelerle ilişkilerimizi yalnızca kültürel değil, ekonomik anlamda da geliştirmeyi hedefliyoruz.
Her turist aynı zamanda bir yatırımcıdır. 2022 yılı itibarıyla Trabzon’un doğrudan veya dolaylı turizm geliri 1 milyar 76 milyon TL’ye ulaştı.
Bu nedenle turizme çeşitlilik kazandırmak ve iş birliklerini artırmak istiyoruz” dedi. ÇELEBİ: ÖZBEKİSTAN’IN POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Özbekistan’da büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, “Bu potansiyeli daha önceki gelişlerimizde de görmüştük.
Burada Türk iş insanları, Trabzonlu iş insanları çok başarılı işler yürütüyorlar.
Uçakta da Trabzonlu iş insanlarımızla beraberdik.
Trabzon iş dünyasının buradaki yatırımları bizleri gururlandırıyor. Özbekistan’da yatırımların, iş potansiyelinin artırılması için direkt uçak seferlerinin önemli olduğuna inanıyoruz.
Karşılıklı seferler iki ülkenin ticaret kapasitesinin artırılmasına katkı verecektir.
Bir süre önce Tiflis’e gerçekleştirilen direkt seferler önemli iş bağlantılarına vesile oldu. Özellikle inşaat ve mobilya sektöründe, sağlık sektöründe Trabzonlu iş insanlarının Tiflis’te yatırımları başladı ve her geçen gün potansiyel artıyor. Özellikle inşaat sektöründe Trabzonlu iş insanları önemli işler yapıyorlar ve Özbekistan’da bu konuda çalışmalar yapılabilir” dedi.
Sağlık turizmi alanında yapılan çalışmalara Özbekistan’ın da ekleneceğini vurgulayan Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “Odamızın sağlık turizmi alanında yürüttüğü projede Gürcistan ve Azerbaycan’da yaptığımız çalışmalara Özbekistan’ı da ekleyeceğiz. Önümüzdeki ay Özbekistan’a sağlık turizmi alanında bir ziyaret yapmayı planlıyoruz.” BÜYÜKELÇİ ULUTAŞ: ÇOK FAZLA SEKTÖRDE İŞ BİRLİĞİ YAPILABİLİR Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, inşaat, tekstil ve altyapı inşaatı konularında Özbekistan’da büyük iş fırsatları olduğunu ifade ederek, “Taşkent dışında, Özbekistan’ın diğer şehirlerinde bu tip yatırımlara daha fazla ihtiyaç var. Son dönemde sera yatırımları çok ciddi boyut kazandı.
Sağlık turizmi de çok gelişebilecek bir alan. Önemli yatırımlar yapan Türk firmaları da var. Kardeş şehir çalışmalarının formaliteden ileriye geçirilmesi gerekiyor. İş birliğini geliştirmek için kardeş şehirler arasında ticaret yapmak gerekiyor.
Buhara Anadolu coğrafyasında da çok değerli bir şehir.
Yıllık 2 milyon turist ziyaret ediyor ve 18 bin yatak kapasitesi var.
Buhara’ya Körfez ülkelerinden de çok ziyaretçi geliyor.
Turizm sektöründe otel ve nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda iş birliği yapılabilir.
Son dönemlerde her türlü yatırıma çok değer veriliyor ve yardımcı oluyorlar.
Biz de Büyükelçilik olarak gerek Taşkent gerekse diğer şehirlerde Türk iş insanlarının yapacağı yatırımlara gereken desteği vermeye hazırız.
Yeter ki ticaretimiz gelişsin. İki ülke cumhurbaşkanı ve devletler arasında diyaloglar çok iyi durumda.
Türk Devletleri arasında uluslararası bir üniversite kurulması gündemde.
Türkiye’den 5 üniversite Özbekistan’da yatırım yapıyor.
Güçlü bir tecrübe aktarımı olacak buraya. Özbekistan’da sağlık sektöründe eksiklik var. İlaç sanayi, medikal ürünlere ihtiyaç var.
Avrupa Birliği, Hindistan ve Rusya firmaları var ancak önümüzdeki süreçte Türk firmaları da lisanslandırılacak ve bu sektörde çalışmalara başlayacak.
Nüfus 40 milyon ama yılda yaklaşık 1 milyon bebek dünyaya geliyor ve potansiyeli giderek artan bir ülke” diye konuştu.
Trabzon heyeti ayrıca Taşkent’teki tarihi yerleri de ziyaret etti.



