04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Senaryo Nasıl Yazılır Örnek-Nasıl Senarist Olunur?

Senaryo Nasıl Yazılır Örnek-Nasıl Senarist Olunur?

Nasıl senarist olunur? Senaryo nasıl yazılır bunun teknikleri nelerdir?

Senarist olmak için her hangi bir bölümü okumanız gerekmez ama bolca kitap okumanız ve bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Senaristlik aslında filmi veya diziyi yaratan en temel noktadır. Her şey senaryoda belirlenir ve yapıma yansır.

Senaryo sadece oyuncuların rollerinin yazdığı boş kağıtlar değildir. Oyuncuların rollerinin yanı sıra, yüz ifadeleri, duygu durumları, ortamın veya sahnenin çekileceği alan, kadrajın hangi açıdan çekileceği görüntüde yer alan mekanda hangi eşyaların olacağı ve akla gelecek her şeyin yer aldığı güçlü metinlerdir.

Senarist aslında yapıma güç veren, hayat veren bir meslek olduğu için bu mesleğe sahip olmak için bireyin çok büyük entelektüel geçmişe sahip olması gerekir.

Çok kitap okuması, çok fazla alanda çok sayıda bilgi sahibi olması bu mesleği yapan insanı daha yetkin yapar ve daha başarılı senaryolar çıkarmasını sağlar.

Kısacası bu mesleği seçenlerin iyi bir kitap geçmişi olması, birçok konuda bilgiler edinmesi ve sürekli araştırmacı bir kişiliği olması oldukça önemli.

Senaryo nasıl yazılır bunun teknikleri nelerdir?

Bu konuda tüm dünyada 2 tür senaryo çeşidi vardır. Birincisi ”Amerikan Format Senaryo” diğer ise ”Fransız Format Senaryo” olarak geçer.

Amerikan formatta mekan tasvir ve roller kağıt üzerinde paragraf şeklinde yazılır. Fransız format ise ilk başta başlık hemen altında, mekan tasviri ve sonra Amerikan formatı gibi roller ve eylemler yer alır. Teknik olarak farklı gözükse de aslında benzerdir. Büyük radikal farkları göremezsiniz.

Bunun dışında senaryonuzun kısaca özetini anlatan, karakter ve olay örgülerini belirten bir yazı türü ise Sinopsis olarak geçer. Sinopsisler sizin yazdığınız senaryonun özeti olur, senaryonuz hakkında özet bilgiler verir.

Senaryo yazarsam bunu nasıl yapımcılara ulaştırırım?

Senaryonuzu yapımcılara ulaştırma işi kulağa zor gelse de aslında Google üzerinden, Türkiye deki yapım şirketleri şeklinde arama yapınca, yapımcıların bilgilerine veya e posta adreslerine ulaşmanız mümkündür. Yapımcıya Yazmış olduğunuz sinopsisi gönderin. Yapımcı bunu beğenirse sizle iş yapmaya hazırdır demek.

Çoğu insanın yaptığı bir diğer hata ise, bireyin direkt senaryoyu yapımcılara atmasıdır. Senaryolar uzun olduğundan dolayı, çoğu yapımcı bu konuda senaryonuza göz atma konusunda isteksiz davranabilir daha kötüsü göz ardı da edebilir.

Bu nedenle kesinlikle yapımcılara sinopsis atılması gerekir. Sinopsis beğenilirse, senaryo istenir. Bu önemli hatırlatmayı da yapalım. Yazdığınız senaryoyu kesinlikle noterden tescillemenizi öneririz. Senaryonuzun çalınması, başkaları tarafından izinsiz kullanılmasının önüne geçmek önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *