İstanbul
Parçalı az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Sakız Çiğnemek Mikroplastik Tüketimini Arttırıyor ve Kanser Riskini Yükseltiyor!

Sakız Çiğnemek Mikroplastik Tüketimini Arttırıyor ve Kanser Riskini Yükseltiyor!

Sakız çiğnemenin kanserle bağlantısı olduğu ortaya çıktı. Her sakın çiğnediğimizde on binlerce mikroplastik tüketiyoruz.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sık sık sakız çiğneyenlerin her yıl çok sayıda mikroplastik tükettiği yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, bu zararlı plastik parçacıklarının vücudumuza girdiğinde DNA'ya ve hücrelere zarar verdiği ve gen yapısını bozduğu belirtildi. Bundan dolayı kanser geliştirme riski de artıyor.

SAKIZDA ÇOK SAYIDA MİKROPLASTİK BULUNDU
Araştırmacılar, sakız çiğnemenin tükürüğe mikroplastikler bıraktığını ve bunun da yutularak sindirim sistemine sızmasına neden olduğu belirtti. Sakız yapımında kullanılan kauçuk taban, tatlandırıcılar ve aroma vericiler yer alıyor. Uzmanlar, bu maddeler hem sentetik hem doğal sakızların aynı tür polimerleri içerdiğini ve çiğnendiğinde benzer miktarda mikroplastik saldığını buldular.

30 BİNE YAKIN MİKROPLASTİK TÜKETİYORUZ


İnsanlar her yıl yalnızca sakızdan, diğer yiyecek ve içeceklerden tükettikleri on binlerce mikroplastiğin yanı sıra yaklaşık 30.000 mikroplastik tüketiyor.

Araştırmacılar, çiğnendikten sonraki ilk iki dakika içinde sakızın kaplamasının parçalanmasıyla birlikte en fazla mikroplastiğin sakızdan salındığını buldular.

Bu nedenle araştırmacılar, sakızdan aldığınız mikroplastik miktarını azaltmak için her birkaç dakikada bir ağzınıza yeni bir sakız atmak yerine tek bir sakız parçasını daha uzun süre çiğnemenizi öneriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *