İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem O bölgeye ilk kez erişildi, dev canlılar bulundu: Belki yüzlerce yıldır oradaydılar!

O bölgeye ilk kez erişildi, dev canlılar bulundu: Belki yüzlerce yıldır oradaydılar!

Bilim insanlarının eskiden buzla kaplı olan bir deniz parçasında buldukları şaşırtıcı derecede bol miktardaki canlılar arasında dev deniz örümcekleri, buz balıkları ve ahtapotlar yer alıyor. Araştırmacılar ekosistemin birkaç yüz yıllık olabileceğinden şüpheleniyor

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bilim insanları, Antarktika yakınlarındaki bir buzdağının kopmasının ardından yeni açığa çıkan deniz tabanında tuhaf derin deniz canlılarını içeren, "gelişmiş bir ekosistem" keşfetti.

Schmidt Okyanus Enstitüsü'nden araştırmacılar, daha önce insanlar tarafından hiç erişilemeyen bölgenin, dev deniz örümcekleri, ahtapotlar ve buz balıkları da dahil sayısız yaşam formunu destekleyen dev mercanlara ve süngerlere ev sahipliği yaptığını söylüyor.

Deniz yüzeyinin 1300 metre altındaki derinliklerde elde edilen bu son bulgu, Antarktika buz tabakasının yüzen bölümlerinin altındaki ekosistemlerin nasıl işlediğine dair yeni bilgiler sunuyor.

Antarktika'nın yüzen buz sahanlıklarının altında yaşayan canlılar hakkında bugüne kadar çok az şey biliniyordu.

Daha önce 2021'de yapılan bir Britanya araştırması, Antarktika'nın Filchner-Ronne buz sahanlığının altında dipte yaşayan yaşam formlarının işaretlerini ilk kez bildirmişti.

Bilimin farkında olmadığı birkaç yeni türün ipuçlarını barındıran zengin bir biyoçeşitlilik bulunmuştu.

Derin deniz ekosistemleri genellikle yüzeyden yavaşça deniz tabanına süzülen besinlere bel bağlıyor.

Ancak yüzlerce yıldır 150 metre kalınlığındaki buzla kaplı Antarktika ekosistemlerinin, yüzeydeki besinlerden tamamen kopmuşken nasıl gelişen ekosistemlere ev sahipliği yaptığı belirsizliğini koruyor.

Son araştırmada kopan buzun kapladığı alan yaklaşık 510 km² ve deniz tabanında da aynı büyüklükte bir alanı ortaya çıkardı.

Bilim insanları, deniz tabanının bu bölümünün muhtemelen yüzlerce yıldır çeşitli canlılardan oluşan bir ekosisteme ev sahipliği yaptığını söylüyor.

Schmidt Okyanus Enstitüsü'nün yayımladığı görüntülerden birinde "dokunaçlarını açmış" halde sürüklenen bir "miğferli denizanası" (Periphylla periphylla) görülüyor.

Araştırmanın ortak baş bilim insanı Patricia Esquete, "O anı yakaladık, keşif planımızı değiştirdik ve aşağıdaki derinliklerde neler olup bittiğine bakabilmek için harekete geçtik" diyor.

Dr. Esquete şu ifadeleri kullanıyor: "Bu kadar güzel, gelişmiş bir ekosistem bulmayı beklemiyorduk. Hayvanların büyüklüğüne bakılırsa, gözlemlediğimiz topluluklar onlarca, hatta belki yüzlerce yıldır oradaydı."

Araştırmacılar okyanus akıntılarının deniz tabanındaki bu bölgelere besin taşıyarak buz tabakasının altındaki yaşamı sürdürüyor olabileceğinden şüpheleniyor.

Ancak bu ekosistemlerin tam olarak hangi mekanizmayla beslendiği gizemini koruyor.

University College London'dan (UCL), keşif gezisinin ortak baş bilim insanı Sasha Montelli, "Çalışmamız, bu son değişikliklerin daha uzun vadedeki bağlamını sunmak ve gelecekteki değişime ilişkin tahminler yürütme yeteneğimizi geliştirmek açısından kritik önem taşıyor; bu tahminler, eyleme geçirilebilir politikalara katkı sağlayabilir" diyor.

UCL bilim insanı, "Bu hayati verileri analiz etmeyi sürdürürken şüphesiz bir şeyler keşfedeceğiz" ifadelerini kullanıyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *