İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Milli devler güç birliği yapıyor! Türkiye’nin stratejik planı açıklandı!

Milli devler güç birliği yapıyor! Türkiye’nin stratejik planı açıklandı!

Türkiye, BİLSAT, İMECE, RASAT, GÖKTÜRK ve TÜRKSAT uyduları ile önemli bir başarıya imza atarak, kendi yer gözlem uydusunu ve yer istasyonunu tasarlayıp üretebilen ülkeler arasına girdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye, uydu teknolojilerindeki araştırma ve geliştirme (AR-GE) ile üretim kabiliyetlerini ticarileştirerek ulusal güvenliğe katkı sağlamayı hedefliyor. Bu çerçevede, Türkiye'nin kendi milli uydu şirketini kurması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi"ne göre, Türkiye'nin uzay ve uydu alanındaki çalışmaları hızla devam edecek.

TÜRKİYE, KENDİ YER GÖZLEME UYDUSUNU TASARLAYAN ÜLKELER ARASINDA
Türkiye, BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK uyduları ve metre altı çözünürlüklü milli görüntüleme uydusu İMECE gibi projelerle büyük bir başarı elde etti. Bu projelerle Türkiye, kendi yer gözlem uydusunu ve yer istasyonunu tasarlayıp üretebilen ülkeler arasında yer almayı başardı. TÜRKSAT 6A uydusunun yerli imkanlarla geliştirilmesi de, milli uydu markasının oluşturulmasında önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

MİLLİ UYDU ŞİRKETİ İLE VERİMLİLİK ARTACAK
Mevcut uydu üretim, test ve altyapı kaynaklarının daha verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra, insan kaynağının etkin bir şekilde değerlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önüne geçilmesi gerektiği vurgulanıyor. Milli uydu şirketinin kurulmasıyla, uydu ekosistemindeki kamuya ait yapılar tek çatı altında toplanarak koordinasyon artırılacak ve altyapılar daha verimli kullanılacak. Bu sayede, Türkiye'nin uzay alanında daha rekabetçi bir hale gelmesi ve uluslararası pazarda güçlü bir konum elde etmesi hedefleniyor.

UZAY TEKNOLOJİLERİ ODAKLI TEKNOPARK KURULUYOR
Savunma sanayisinde yakalanan başarıyı uzay teknolojilerinde de elde edebilmek amacıyla güçlü bir ekosistem inşa edilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kuruldu ve uzay alanında teknoloji geliştirme çalışmaları için gerekli altyapının oluşturulması için bir teknopark devreye alınacak. Ankara'da kurulacak olan bu uzay teknoparkında, Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alması bekleniyor. Teknoparkta, yenilikçi teknolojiler geliştirilerek Türkiye'nin uzay alanındaki gücü artırılacak.

UZAY TEKNOLOJİLERİ SAVUNMA SANAYİNE KATKI SAĞLAYACAK
Uzay teknolojilerinin savunma sanayisinde kullanılması, Türkiye'nin askeri operasyon ve savunma kapasitesini önemli ölçüde artırması bekleniyor. Özellikle yüksek çözünürlüklü yer gözlem uyduları sayesinde sınır güvenliği, istihbarat toplama, operasyon planlaması gibi kritik alanlarda büyük avantaj sağlanması öngörülüyor.

YENİ DESTEK PROGRAMLARI GELİYOR
Türkiye, uydu teknolojilerindeki Ar-Ge projelerine verdiği desteği artıracak. Rekabet Öncesi İşbirliği Destek Programı kapsamında, alçak dünya yörüngesinde çalışacak uydu teknolojilerinin kritik alt bileşenlerinin, yer sistemlerinin ve özel iletişim altyapısının kurulmasına yönelik projelere destek sağlanacak. Bu destekle, 200 kilogram altındaki uydu projelerinin tasarım, geliştirme, prototip, test, doğrulama, fırlatma ve yörüngede çalışma test süreçlerinin tamamı desteklenecek.

YÜKSEK TEKNOLOJİ DESTEK PROGRAMI İLE YENİ YATIRIMLAR
HIT-30 Yüksek Teknoloji Destek Programı kapsamında, "haberleşme ve uzay" alanı öncelikli sektörlerden biri olarak belirlendi. Bu kapsamda, alçak yörünge uydu sistemleri, yeni nesil haberleşme altyapıları ve akıllı haberleşme cihazları yatırımlarının desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından lazer HB11 füzyon enerji dönüşümü laboratuvar test altyapısı kurulacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *