Mikrodalga fırında çay ısıtma fikri her ne kadar rahatsız edici bir durum olarak görünse de çoğu kişi bunu yapıyor. Fakat uzmanlar bunun sağlık açısından zararlı olabileceğini söylüyor.
Tartışma konusu yaratan bu alışkanlık için bazı uzmanlar çevreyi korumada yardımcı olduğunu söylese de bazıları ise tadının bozulduğunu ve ısının her yere eşit bir şekilde dağılmadığını ifade ediyor.
UÇAKTA İÇİLEN ÇAY DAHA ZARARLI
University College London Malzeme ve Toplum Profesörü Mark Miodownik, mikrodalgada çay ısıtmak kadar uçakta servis edilen bir fincan çayın daha zararlı olduğunu ifade etti. Bu durumun korkunç ve berbat olduğunu söyleyen Miodownik, çayda bol miktarda bulunan doğal bileşikler olan flavonoidlerin demlendiğinde içeceğe kendine özgü aromasını verdiğini açıkladı.
ÇAYIN AROMASINI YOK EDİYOR
Ayrıca, çayın hemen demlenip içilmesi gerektiğini savunan Miodownik, sonradan içilen çayın aromasının yok olduğunu söyledi. Kahvenin her şeye dayanıklı olduğunu vurgulayan Miodownik, çayın öyle olmadığını da ekledi. Newcastle Üniversitesi'nden Profesör Quan Vuong açıklamada, mikrodalgada iki dakika kalmanın, 20 dakika demlemeye kıyasla aynı miktarda sağlıklı kimyasal açığa çıkardığını söyledi. Profesör Miodownik'e göre ise içebilecek en kötü çay uçakta içiliyor.
ÇAYI 2 DAKİKA DEMLEYİN
Nedeni ise düşük hava basıncı ve kuru kabin havası gibi faktörlerin birleşimi, yükseklikte tat ve koku alma hassasiyetinin azalmasına yol açabiliyor. Miodownik, "Uçakta size çay mı, kahve mi istediğiniz sorulduğunda asla çay demeyin" diye uyarıda bulundu. Profesör Vuong'un da çay demleme için püf noktasını açıkladı: Çayınızı mikrodalgada iki ila üç dakika demlemek..