İstanbul
Orta şiddetli yağmur
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem İşte bu yüzden yatakta asla yüz üstü yatmamalısınız

İşte bu yüzden yatakta asla yüz üstü yatmamalısınız

Bir doktor, yüz üstü uyumanın, çeşitli sağlık problemlerine neden olabileceği için en kötü uyku pozisyonu olduğunu belirtti. Bunun yerine daha sağlıklı bir uyku için tercih edilebilecek en iyi uyku pozisyonunu açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Uyku, vücudun yenilenmesi ve dinlenmesi için kritiktir ancak uyuduğunuz pozisyon, sabah nasıl hissedeceğinizi belirleyebilir. İyi bir uyku, sadece kaliteli bir dinlenme değil aynı zamanda fiziksel sağlığınız üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Seçtiğiniz uyku pozisyonu, omurga sağlığınızdan horlama sorunlarına ve sindirime kadar pek çok unsuru etkileyebilir. Doktor Tim Mercer, uyku pozisyonunun sağlığınız üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Mercer, en kötü uyku pozisyonunun yüz üstü yatmak olduğunu belirtti ve bu pozisyonun neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekti:

“Yüz üstü yatmak, omurga hizalanmasını bozar, pelvik kaymalara yol açar ve sırt kaslarında gerginliğe neden olabilir. Ayrıca bu pozisyonda başın yana dönmesi, boyun kaslarında aşırı gerilmeye ve sinir tahrişine yol açabilir. Bu durum uzun vadede baş ağrılarına ve boyun sorunlarına yol açabilir.”

Yüzüstü uyumanın bir başka olumsuz etkisi ise göğüs üzerindeki baskıdır. Mercer, "Karnın üstünde uyurken göğsünüz sıkışabilir, bu da derin nefes almayı zorlaştırır ve oksijen alımını kısıtlar. Ayrıca, uzun süre yüzle temas halinde olmak, ciltte sivilce ve kırışıklık oluşumuna sebep olabilir" şeklinde konuştu.

SOL TARAFA YATMAK DA HERKES İÇİN UYGUN DEĞİL 
Sol tarafa yatmanın da bazı sağlık riskleri taşıdığına dikkat çeken Mercer, kalp rahatsızlığı olanların bu pozisyondan kaçınmalarını öneriyor. Sol taraf, kalbin pozisyonunu değiştirebilir ve kalp üzerindeki baskıyı artırabilir. Öte yandan beynin toksinleri temizleme süreci de sağ tarafta yatarken daha verimli çalışır, bu da Alzheimer gibi hastalıkların riskini etkileyebilir.

İDEAL UYKU POZİSYONU: SIFIR YERÇEKİMİ
Doktor Mercer, en iyi uyku pozisyonunun sıfır yerçekimi pozisyonu olduğuna dikkat çekti. NASA tarafından geliştirilen bu pozisyon, baş ve bacakları kalp seviyesinin biraz üzerinde tutarak omurganın doğal hizalanmasını sağlar ve vücut basıncını dengeler. Bu pozisyon özellikle uyku apnesi ve solunum sorunları yaşayan kişiler için faydalıdır. Ayrıca, başı hafifçe yükseltmek hava yollarını açar ve daha rahat nefes almanıza yardımcı olur. Eğer sıfır yerçekimi yatağınız yoksa basitçe yastıklar kullanarak başınızı ve bacaklarınızı yukarı kaldırabilirsiniz. Bu basit değişiklik, uyku kalitenizi artırabilir ve sabahları daha dinç uyanmanıza yardımcı olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *