6 Şubat 2023 depremlerinde büyük zarar gören İskenderun’da birçok canımızı yitirirken ilçenin sahip olduğu kültürel miraslar da ağır ya da orta hasar aldı. Hatay’ın en güzel ilçelerinden İskenderun’un gezilecek yerlerini yeniden ziyaretçilerini ağırlayacak olan değerleriyle keşfetmeye devam edeceğimiz güne hazır olmak için İskenderun’da gezilecek yerler listemize başlıyoruz.
1. İskenderun Sahil Kordonu
İskenderun uzun bir sahil şeridine sahip. Avrupai görüntüsüyle İskenderun sahil kordonu gündüz ayrı gece ayrı güzellikler sunuyor. Yaklaşık 30 kilometre uzunluğa sahip İskenderun sahil kordonu ‘Körfezin Gerdanlığı’ olarak anılıyor. İskenderun sahil kordonu yürüyüş ve bisiklet yollarına, parklara ev sahipliği yapıyor. Gün batımında ise harika bir manzaraya sahip oluyor. 6 Şubat 2023 depremlerinde sahil yolu hasar aldı.
2. İskenderun Deniz Müzesi
İskenderun için denizcilik oldukça önemli bir konumda. Limanı, deniz ticareti ve güzel denizi bir yana Deniz Müzesi de İskenderun’un deniz temasını öne çıkaran değerlerden biri. Türkiye’deki üçüncü deniz müzesi olan İskenderun Deniz Müzesi 1942 yılında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınan bir binada ziyaretçilerini ağırlıyor. 2009 yılından bu yana müze olarak faaliyette olan bina İskenderun’un tipik Akdeniz beyaz evlerinden biri olarak karşınıza çıkacak. 11 salonu bulunan İskenderun Deniz Müzesi’nde gemi maketleri, denizcilik ile ilgili objeler ve belgeler yer alıyor.
Giriş ücreti
- 90 TL
- MüzeKart geçerli değil.
Ziyaret saati
- 09.00-17.00 (Pazartesi günü kapalı.)
3. Nihal Atakaş Camii
İskenderun’un merkezinde yer alan ve sahile oldukça yakın bir konumda olan Nihal Atakaş Camii modern ve geleneksel mimari öğelere sahip. Geniş bir bahçeye sahip olan Nihal Atakaş Camii dini ibadetlerin yanı sıra ilçe halkının park ihtiyacını da karşılıyor.
4. İskenderun Aziz Corc Kilisesi
Bir Ortodoks kilisesi olan ve Mar Circos olarak da bilinen Aziz Corc Kilisesi, 1585 yılında inşa edilmiş. Aziz Corc Kilisesi depremden önce her 5 Mayıs tarihinde Hıdırellez şenliklerine ev sahipliği yapıyordu. Aziz Corc Kilisesi bir kültür mirası olan Hıdırellez-Saint George Günü kutlamaları kapsamında 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatının “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili” listesine aday gösterildi.
5. Şalen Kalesi
Alan Yaylası yakınlarında, Amanos Dağları'nın sarp yamaçlarına kurulu olan Şalen Kalesi’nin tarihi Helenistik dönemlere kadar uzanıyor. Bizans ve Haçlılar tarafından kullanılan Şalen Kalesi, İskenderun’un en etkileyici manzaralarından birine de ev sahipliği yapıyor. Şalen Kalesi, 6 Şubat depremlerinde zarar gören tarihi yerlerden biri. Şalen Kalesi’nin sur ve burç kısımları ağır hasar aldı.
6. Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi
1872 yılında inşa edilen Surp Karasun Manuk, bir Ermeni Apostolik kilisesi. Yapı olarak da tipik Ermeni kilisesi örneği olan Surp Karasun Manuk Kilisesi 1872’den bu yana kullanılan orijinal kurnasıyla dikkat çekiyor. Surp Karasun Manuk Kilisesi’nde ayrıca buradanın ilk din görevlisi Papaz Krikor Minasyan’ın da mezarı yer alıyor.
7. Pınar Tepe
İskenderun-Arsuz yolu üzerinde yer alan Pınar Tepe, İskenderun’un seyir manzarası niteliğindeki açık hava görülecek yerleri arasında yer alıyor. Özellikle gün batımında enfes manzara izleyebileceğiniz Pınar Tepe ayrıca İskenderun’da denize girilecek yerler arasında da yer alıyor.
8. İskenderun Park Forbes AVM
İskenderun’un alışveriş ihtiyaçlarına cevap veren İskenderun Park Forbes AVM ilçe halkının sıklıkla gittiği yerlerden. İskenderun Park Forbes AVM konum olarak denize nazır bir alışveriş merkezi olduğu için alışveriş dışında manzarayı izlemek için de birçok ziyaretçiyi ağırlıyor.
9. Antik Sarıseki Kalesi
İskenderun-Payas arasında yer alan, Helenistik döneme ait Antik Sarıseki Kalesi, denizi gören tepe konumuyla harika bir manzaraya sahip. Haçlılar tarafından kullanılmış Antik Sarıseki Kalesi’nin adı Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de geçer. Seyahatnameye göre bir Osmanlı kalesi olduğu söylenen Antik Sarıseki Kalesi, Yunus sütununa da yakın bir konumda.
10. Denizciler Balıkçı Barınağı
İskenderun’un sakin deniz kıyısı yerlerinden biri olan denizciler balıkçı barınağı, hem teknelerin hem de deniz severlerin uğrak noktası oluyor. İskenderun’da deniz kenarında oturmak, buranın havasını solumak için denizciler balıkçı barınağını ziyaret edebilirsiniz.
11. Sarıseki Mağarası
Denizden 1.300 metre yükseklikte bulunan, dar sarkıtlarıyla ilgi çeken Sarıseki mağarası, Kuşlar mağarası olarak da biliniyor. İncecelep yakınlarında yer alan Sarıseki mağarasının en ilgi çekici özelliği ise mağara içinde yaşayan onlarca yarasa olması.
12. Alexandretta Antik Kenti
İskenderun’un eski adı olan Alexandretta adıyla kurulu antik kent İskenderun’un girişinde, ilçeyi tepede gören bir yerde yer alıyor. Büyük İskender'in kurduğu düşünülen İskenderun’daki antik kentte Büyük İskender‘in bir büstü de ortaya çıkarıldı. Alexandretta Antik Kenti’nde günümüzde çok sayıda kalıntı yer almıyor.
13. Yunus Sütunu
Sarıseki ve Denizciler Mahallesi’nde yer alan tarihi bir kalıntı olan Yunus sütunu Roma imparatorlarından Septimus Severus tarafından yaptırılıyor. Adının Yunus ismini alıyor olmasında ise Yunus peygamberin balığın karnından karaya buradan çıktığı inancı yatıyor. Ayak kısmının görülebildiği sütun bir geçit yolu üzerinde bulunuyor. Yunus sütununun bir zafer anıtı olduğu da belirtiliyor.
14. Kaptan Mehmet Paşa Camii
İskenderun’un tarihi camilerinden biri olan ve Ulu Camii olarak da bilinen Kaptan Mehmet Paşa Camii 1864 yılında inşa ediliyor. Kaptan Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami ahşap bir yapı olarak görenleri etkiliyor. Taş minaresinin tarihi değer taşıdığı Kaptan Mehmet Paşa Camii Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Kaptan Mehmet Paşa Camii 6 Şubat depremlerinde hasar almayan yapılar arasında yer alıyor.
15. İskenderun İncil Kilisesi
İskenderun’da görülecek yerler arasında yer alan İncil Kilisesi ilçede hasar almayan yapılardan biri. İki katlı bir kilise olan İskenderun İncil Kilisesi, depremden önce aktif olarak dini ve turizm amaçlı ziyaretleri kabul ediyordu. 6 Şubat depremlerinde halkın erzak ihtiyaçları için kullanılan İskenderun İncil Kilisesi’ni ziyaret etmek isterseniz kapalı olabileceğini hatırlatırız.
16. İskenderun Latin Katolik Kilisesi
Bir diğer adı Müjde Katedrali olan İskenderun Latin Katolik Kilisesi hem İskenderun hem de ülkemiz için önemli dini yapılardan biri. 16. yüzyılda İspanya’da kurulmuş Çıplak Ayaklı Karmelit Rahibeler Tarikatı üyeleri tarafından 1858’de İskenderun’da yaptırılan kilise aynı zamanda manastır olarak da kullanıldı. Toskanalı peder Paolo Pergantino’nun 40 yıl boyunca hizmet verdiği İskenderun Latin Katolik Kilisesi’nin tamamına yakın bir bölümü 6 Şubat depremlerinde yıkıldı.