Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki Akyaka Orman Kampı’nda gerçekleştirilen ağaç katliamına tepki gösterildi. Gökova Akyakayı Sevenler Derneği, Muğla'nın Akyaka Orman Kampı'nda gerçekleştirilen yapılaşma çalışmalarının, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Nitelikli Doğal Sit alanı statülerine aykırı olduğunu belirterek "yatırım izleme koordinasyon başkanlığı" ihalesiyle başlatılan projenin doğal ekosistemi tahrip ettiğini ve yasal süreçlerin göz ardı edildiğini vurguladı. Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit Alanı içersin de kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşeneceği ve bu nedenle ihaleyi çıkılacağı Gökovalıları isyan ettirdi.
"7 BİN METREKARE BETONA DÖNÜŞECEK"
Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit Alanı içersin de kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşeneceği ve bu nedenle ihaleyi çıkılacağı Gökovalıları isyan ettirdi.
"NİTELİKLİ DOĞAL SİT KORUMA SINIRLARI İHLAL EDİLİYOR"
Dernek yetkilileri, Akyaka Orman Kampı’nda devam eden çalışmaların bölgede yoğun ağaç kesimine, habitat kaybına ve toprak yapısının bozulmasına yol açtığını belirtti. Özellikle Gökova Körfezi’nin eşsiz florası ve faunası için kritik önem taşıyan bu alanda, "Nitelikli Doğal Sit" koruma sınırlarının ihlal edildiği iddia edildi. Yetkililer, "Burası yalnızca yerel halkın değil, nesli tehlikedeki türlerin de yaşam alanı. Yapılan müdahale, ekosistemi geri dönüşü zor bir noktaya sürüklüyor" ifadelerini kullandı.
"GÖKOVA BETONLAŞMAYA DEĞİL KORUNMAYA MUHTAÇ"
Yapılan açıklamada ayrıca “Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi, 1988’den bu yana ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan bir bölge. Ayrıca, proje sürecinde çevresel etki değerlendirmesi yapılması süreci olmadığı için , Akyaka yaşayanları ve belediyelerle diyaloğun kurulmaması da eleştiriler arasında. Akyaka halkının da desteğiyle, hukuki mücadelenin yanı sıra sosyal medya paylaşımları yapılacaktır. Bölge halkı ve çevre aktivistleri, yetkililerin ivedilikle süreci şeffaf bir şekilde paylaşmasını ve çalışmaların durdurulmasını talep ediyor. Çevre hukuku uzmanları, koruma statüsüne sahip alanlarda yatırım projelerinin ancak "Nitelikli korunacak doğal sit alanları ve özel çevre koruma alanları" kriterleriyle uyumlu olması gerektiğini hatırlatarak, "Aksi durumda, idari ve cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Akyaka’nın sakinleri ve doğaseverler, turizm ile ekolojik denge arasında hassas bir denge olduğunun altını çiziyor: "Gökova, betonlaşmaya değil, korumaya muhtaç!" denildi.