İzmir Şehir Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Papatya Değirmenci, bahar mevsimiyle birlikte artış gösteren polen alerjilerinin, halk arasında 'saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinitin astıma dönüşme riski taşıdığını vurgulayarak, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.
Polen alerjisi olan bireyler dikkat
Bahar aylarının başlamasıyla birlikte doğada yaygın olarak bulunan polenler, alerjik bünyeye sahip bireyler için ciddi bir rahatsızlık sebebi oluyor. Prof. Dr. Değirmenci, özellikle polen alerjisi olan bireylerin bu dönemde daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Bu kişilerde burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırık ve kaşıntı gibi belirtilerin sık görüldüğünü söyleyen Değirmenci, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi göz nezlesi bulgularının da tabloya eşlik edebileceğini ifade etti.
Alerjik belirtiler sinüzit ve astıma dönüşebilir
Alerjik rinitin tedavi edilmediği durumlarda, alerjik sinüzit ve astıma ilerleyebileceğini belirten Prof. Dr. Değirmenci, "Geniz akıntısı, öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi şikayetlerle karşılaşılabilir. Bu belirtiler özellikle çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerde yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilir" dedi.
Maske, gözlük ve duş uyarısı
Alerjisi olan kişilere, polen yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulunan Değirmenci, dış ortamda giyilen kıyafetlerin eve girildiğinde değiştirilmesini, mümkünse duş alınmasını önerdi. “Polenler yalnızca giysilere değil, saç derisine de yapışabiliyor. Bu nedenle eve dönüşte önlem almak çok önemli” ifadelerini kullandı. Ayrıca, klima kullanan bireylerin filtre temizliklerini düzenli yapmaları gerektiğini hatırlattı.
Bitkisel ürünler yan etkilere yol açabilir
Alerjik rinitin ilaç tedavisiyle kolaylıkla kontrol altına alınabildiğini belirten Prof. Dr. Değirmenci, alternatif olarak başvurulan bitkisel ürünlerin ise bilimsel olarak kanıtlanmış bir güvenilirliği ve etkinliği bulunmadığını söyledi.
“Bu ürünlerin içerikleri ve dozları standart değil. Yan etkileri olabileceği gibi, mevcut hastalık tedavilerini de olumsuz etkileyebilir. Bitki çayları sıvı alımını destekleyebilir ancak tedavi yerine geçmez” uyarısında bulundu.
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptalini içeren iddialara yanıt verdi. DMM, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Ekrem İmamoğlu'nun diplomasını iptal eden komisyonda hukukçu olmadığı" yönündeki iddianın asılsız olduğunu belirtti.
Açıklamada, İstanbul Üniversitesi tarafından 28 kişiye ait diplomanın iptaline yönelik 18 Mart tarihinde alınan kararın, iddialarda yer aldığı gibi bir komisyon tarafından değil, üniversitenin yönetim kurulu tarafından "oy birliğiyle" alındığı vurgulandı.
DMM, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"İddialara konu komisyon, kamuda zaten prosedür gereği olan inceleme komisyonudur. Bu komisyonun diplomayla ilgili iptal kararı vermesi kesinlikle söz konusu değildir. Kararın çıktığı İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu toplantısında ise idare hukukçularından İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Hukuk Fakültesi Dekanı ve yine idare hukukçusu olan Genel Sekreterin yanı sıra fakülte dekanlarından oluşan 20 profesör yer almıştır. Dolayısıyla iptal kararı veren kurulda 'hukukçu olmadığına' yönelik iddialar, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialardır."