25 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Depreme Karşı En Güvenli İller Hangileri? Bartın, Dayanıklılık Sıralamasında Kaçıncı Sırada Yer Alıyor?

Depreme Karşı En Güvenli İller Hangileri? Bartın, Dayanıklılık Sıralamasında Kaçıncı Sırada Yer Alıyor?

Türkiye, dünya genelinde deprem riski yüksek bölgelerden birinde bulunan bir ülkedir. Coğrafi konumu, farklı tektonik plakaların çatışma noktasında bulunması nedeniyle Türkiye'yi deprem aktivitesi için son derece hassas bir bölge haline getirir. Bu kapsamda Türkiye’nin depreme en dayanıklı olan illerinin hangisi olduğu araştırılıyor. Peki, Türkiye'nin depreme en dayanıklı illeri hangisi? İşte detaylar.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri

Türkiye'nin Fay Hatları ve Deprem Riski

Türkiye'nin çeşitli bölgeleri, aktif fay hatlarına sahiptir. Bu fay hatları boyunca enerji birikir ve zaman zaman depremlere yol açar. Fay hatlarından uzakta olan iller depreme en dayanıklı illerdir. Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.

Türkiye'nin Depreme En Dayanıklı İlleri

Türkiye’de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir. Ancak Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği kabul edilerek, Türkiye deprem riski az olan yerlerde yaşayan kişilerin de depreme yönelik tedbir almalarında fayda bulunmaktadır.

Fay Hattı ve Depremler Arasındaki İlişki

İki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünmesi sonrası zıt yönlerde hareket etmeleri ile meydana gelen yapılara fay ya da kırık denir. Bu kırıkların uzunlukları boyunca tabakalar iki ayrı blok şeklinde yer değiştirmektedir. Buradaki kırık terimi ile çatlak farklı şeylerdir. Bir diğer tanımla, yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilme ve sıkışmalar, bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikimi yapar. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar ve hareket meydana getirir. Bu hareketli kısımlara fay, fayın bulunduğu yerlere fay hattı denir.

Türkiye'deki En Tehlikeli Fay Hattı ve Etkilediği Şehirler

Türkiye'de yer alan en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum. Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *