04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Bandırma mutfağı lezzetleriyle göz dolduruyor!

Bandırma mutfağı lezzetleriyle göz dolduruyor!

Bandırma, Ege Denizi kıyısında taze deniz ürünleri ve yöresel lezzetleriyle meşhur bir ilçe. Balıkesir'e bağlı olan Bandırma, liman bölgesi olması sebebiyle taze balıklarıyla ön plana çıkıyor. Kebap, köfte, çorba ve tatlı gibi birçok seçeneğiyle de damakları şenlendiriyor. Yaz ve kış mevsimine özgü lezzetler de sunan Bandırma, her zevke hitap ediyor. Eğer Bandırma'ya seyahat planlıyorsanız, bu lezzetlerle tanışmadan dönmeyin!

Tost

Bandırma’ya ayak basanların ilk tanışacağı lezzet meşhur Balıkesir tostu olur. Balıkesir’de tost salçalı, kekikli ve bölgenin tescilli peyniri olan mihaliç peynirli oluyor. Balıkesir’in başta Susurluk, sonra Ayvalık ile özdeşleşmiş tost kültürü Bandırma’da da kendine yer buluyor. Bandırma’da tost yemek için adresler ise şöyle:

1. Tostçu Demir Bandırma

2. Tostçu Mehmet Amca’nın Yeri

İskender

Bursa ile özdeşleşse de İskender Bandırma’nın da çok sevdiği ve güzel yaptığı bir yemek. Hatta öyle ki iskender yemek için özellikle Bandırma’ya giden birçok kişi bulunuyor. Bandırma’da iskender yemek için birkaç adres var, onlar da merkezde ve sahile yakın bir konumda yer alıyor. Bizim önerimiz ise şöyle;

1. Gerçek Tarihi Bandırma İskendercisi

Balık çeşitleri

Balıkesir'in kıyı bölgeleri balıkçılık açısından epey gelişmiş yerler. Şehrin popüler sahil ilçelerinden biri olan Bandırma’da bu zengin balık kültürünü görebilirsin. Levrek, lüfer, kalkan, tekir, uskumru, palamut ve çok daha fazla balık çeşidini Bandırma’da bulabilirsin. Özellikle mevsimine göre balık sunan restoranlar sayesinde taptaze bir lezzet deneyimi yaşayabilirsin.

Bölgedeki birçok işletme, balık çeşitlerini ızgara veya tavada sunuyor. Böylelikle damak tadına uygun şekilde hazırlanan seçeneklerden birini de tercih edebilirsin. Bir diğer seçenek ise “fish and chips” dedikleri tarifler. Fish and chips, genellikle kızarmış balığın patates kızartması ile birlikte servis edildiği yemek türleri ve farklı sos ve yan lezzetler ile sunuluyor. Bandırma’da balık lezzetlerini keşfedebileceğin popüler yerler şöyle:

1. BYBALIK Et ve Balık Aile Restoran

2. Agaoğlu Balıkçı Hasan

3. Şehir Restaurant

4. Square Et&Balık

5. Omega Balık Evi

6. Mobydick Balık ve Et Lokantası

Balıkesir mantısı

Balıkesir mantısı, kendine has bir tarife sahip. Diğer mantı çeşitlerine göre genellikle daha büyük ve içine kıyma koyulmuyor. Bunun yerine, önce mantı hamuru fırınlanıyor ve ardından sonra tavuk suyu, haşlanmış tavuk eti ve haşlanmış nohutla tepside pişiriliyor. Üzerine ise genellikle yoğurt, tereyağı, toz biber ekleniyor ve bu şekilde servis ediliyor. Bandırma’da bu meşhur yöresel lezzeti yaz kış tüketebileceğin yerler mevcut. İşte onlardan bazıları:

1. SARAN Çiğbörek Mantı Evi

2. İnegöl Restaurant

3. SAHİL ÇİBÖREK MANTI SALONU

4. Meyra Mantı Evi

Sura


Sura, Balıkesir mutfağının en sevilen et yemeklerinden biri. Bandırma’da da oldukça yaygın. Genellikle kuzu ya da oğlak etinden yapılan sura, çeşitli baharatlar ve iç pilav ile servis ediliyor. Hazırlığı esnasında zeytinyağı, fıstık, kuş üzümü, tarçın, salça gibi farklı malzemeler de dâhil ediliyor. Genellikle kurban bayramlarında öne çıkan bu etli tarif, sıcak bir şekilde servis ediliyor. Ayrıca yanına yoğurt, ayran ya da mevsim salatası öneriliyor. Bu geleneksel lezzeti Bandırma’da bulabileceğin bazı yerler şöyle:

1. Gerçek Tarihi Bandırma İskendercisi İsmail Usta

2. Gar Kahve & Mutfak

3. Şehir Restaurant

4. Riva Et Balık Restaurant

Çi börek

Daha çok Eskişehir ile özdeşleşen çi börek, Bandırma'da da büyük bir üne sahip. Kırım Tatar mutfak kültürünün bir parçası olan çi börek, yufkaya kıyma, soğan ve baharat eklenmesi ile hazırlanıyor. Genellikle yarım ay şeklinde servis edilmesi ile biliniyor. Mantarlı, peynirli, patatesli vs. çeşitleri olması çi böreğin farklı damak tatlarına hitap etmesini kolaylaştırıyor. Özellikle yaz ayında çi börek yiyeceksen, yanında soğuk bir ayran tercih edebilirsin. İlçede bu geleneksel lezzeti tadabileceğin bazı mekân önerilerimiz şunlar:

1. SAHİL ÇİBÖREK MANTI SALONU

2. SARAN Çiğbörek Mantı Evi

3. Çiğbörekçi

4. Meşhur Çiğbörekçi

Peynirli patlıcan

Henüz peynir ve patlıcanı bir arada denemediysen bu lezzeti Bandırma seyahatine saklayabilirsin. Balıkesir’in sevilen lezzetlerinden peynirli patlıcan, hem ara sıcak hem soğuk olarak servis ediliyor. Özellikle patlıcanın yumuşak kıvamı ile peynir güzel bir uyum yakalıyor. Daha çok yaz aylarında tüketilen peynirli patlıcan, hafif bir lezzet olması ile öne çıkıyor. İlçede bu özgün lezzeti yiyebileceğin bazı yerler şuralar:

1. HAYYAM RESTAURANT

2. Anneelinden mutfak & kahvaltı

3. Gerçek Tarihi Bandırma İskendercisi İsmail Usta

Börülce

Börülce, özellikle Ege mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti. Bandırma’da da sık tüketilen bu lezzet, besin değeri çok yüksek bir kuru baklagil. Yaz kış tüketilebildiği için ilçede yıl boyu börülce bulman mümkün. Ayrıca börülcenin farklı damak tatlarına hitap eden tarifleri var. Haşlanmış bir şekilde sade olarak tüketebilir ya da bol soğan, salça ile hazırlanmış seçenekleri tercih edebilirsin. Meze veya yan lezzet olarak sık tüketilen börülceyi Bandırma’da bulabileceğin bazı yerler şöyle:

1. Park 1965 Çorba & Izgara

2. Acar Köşe Çorbacısı

3. Noir Cafe & Kitchen

4. Lale İmren Restaurant

Çorba çeşitleri

Bandırma, farklı çorba tarifleri ile de öne çıkıyor. İşkembe, etli çorba, kelle, mercimek, tavuk suyu, beyin gibi aklına gelebilecek birçok çorba çeşidini Bandırma’da bulabilirsin. Her biri kendine has tariflere sahip bu çorbalar, Bandırma’da yaz kış tüketilebilir. Ayrıca ilçedeki birçok mekân, çorbayı roka, turşu, yeşil elma, köy ekmeği gibi lezzetlerle servis ediyor. Özellikle yeşil elma, portakal ya da zeytin gibi yan lezzetlerle çorba içmek farklı ve hoş bir deneyim olabilir. Bandırma’daki popüler çorbacılardan bazıları şunlar:

1. Acar Köşe Çorbacısı

2. Bandırma Çorbacısı

3. Rumeli Şifa Paçacısı

4. Park 1965 Çorba & Izgara

5. Çiçek lokantası Çorba-Tabuldot-Izgara

Zeytin, zeytinyağı


Balıkesir’in birçok bölgesi, zeytin toprakları sayesinde zeytin ve zeytinyağı ile ünlü. Bu açıdan Bandırma, kaliteli zeytin bahçeleri ile adından söz ettiriyor. Örneğin, bunlar arasında edincik su zeytini Bandırma’da yetişen popüler bir zeytin. Edincik su zeytini iri taneli meyve yapısına nazaran yağ oranı düşük bir zeytin türü. Su zeytini daha sonra zeytinyağı haline getiriliyor ve daha çok soğuk yemeklerde, salatalarda tadını hemen fark ettiriyor. Yoğun meyvemsi aroması bu zeytin türünün en bilinen özelliği. Bandırma’da zeytin ve zeytinyağının tadına bakmak için öne çıkan bazı yerler şuralar:

1. Anneelinden mutfak & kahvaltı

2. Lale İmren Restaurant

3. Noir Cafe & Kitchen

Höşmerim

Höşmerim, bölgede oldukça sevilen ünlü bir tatlı. Buğday unu, peynir, irmik, tereyağı ve süt ile hazırlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında sevilen höşmerim tatlısı, Bandırma ve civarında da epey popüler. Ayrıca bölge mutfağının eski lezzetlerinden biri olduğu için mutfak kültüründe de ayrı bir yeri var. Höşmerim Antep fıstıklı, inek sütlü, koyun sütlü gibi farklı tariflere sahip. Bu sayede damak tadına uygun olanı bulman daha kolay. Genellikle ılık veya soğuk olarak servis edildiği için ilkbahar, yaz aylarında daha öne çıkıyor. Benzer sebeplerle höşmerim tatlısı kaymak ya da dondurma ile de sunuluyor. Bandırma’da höşmerim tatlısı yiyebileceğin bazı yerler şu şekilde:

1. Meşhur Kemalpaşa Tatlıcısı ve Hoşmerim tatlısi -HGS Süt Mamülleri

2. Şehir Restaurant

3. Lale İmren Restaurant

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *