22 Nisan 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Araştırmacı Sabri Koz: "Halkımız folkloru oyun, türkü zannediyor"

Araştırmacı Sabri Koz: "Halkımız folkloru oyun, türkü zannediyor"

"Edebiyat Durağı" programlarının bu ayki konuğu araştırmacı ve yazar Sabri Koz: “Halkımız folkloru oyun, türkü zannediyor. Milletin, halkın kültür olarak yaratıp yaşattığı her şey folklorun içine girer. O yüzden folkloru milletin asla kopmaması gereken bir birikim olarak görüyorum” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Esenler Belediyesi Kültür Müdürlüğünün aylık hazırladığı "Edebiyat Durağı" programlarının bu ayki konuğu araştırmacı ve yazar Sabri Koz oldu. Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci Mehmet Nuri Yardım üstlendi. Yazar Koz, programda, uzun yıllar öğretmenlik yaptığını belirterek, "Öğretmenlerin genellikle Türk dili, edebiyatı, kültürü, folkloru konularında çalışma yapmaları Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri sanki onların üzerine biçilmiş bir görev gibidir. Ben de öğretmen okulu ve İstanbul eğitim enstitüsünde okuyup Türkçe öğretmeni olduktan sonra okul yıllarımda folklor araştırmalarına, halk edebiyatı çalışmalarına ilgi duydum. Kendimi bu alanda yetiştirmeye çalıştım. Yaklaşık 55 yıldır halk edebiyatı ve folklor çalışmaları yapıyorum" diye konuştu.

"BEHÇET NECATİGİL DÜZ YAZIYA YÖNELMEMİ TAVSİYE ETTİ"
Çok değerli, tecrübeli öğretmenlerin elinde yetiştiğini aktaran Koz, şunları kaydetti: "Ben öğretmen okulunu bitirdiğimde iyi bir kitap, dergi okuyucusuydum. Şiirler, hikayeler, denemeler yazmaya başladım. İstanbul'a yüksek okula geldiğimde burada bambaşka bir ortamla karşılaştım. Çok kıymetli hocalar vardı. Orhan Şaik Gökyay, Behçet Necatigil, Cemil Yener, Enver Naci Gökşen'den ders aldım. Şiirlerimi okuyan hocalarım, özellikle Behçet Necatigil bana halk kültürü konusunda düz yazıya yönelmemi tavsiye etti. Kendisi de öğrenciyken bu konulara ilgi duymuş, çalışmış."

"MİLLET, MİLLET OLMA ÖZELLİĞİNİ KENDİ BENLİĞİNDEN GETİRDİĞİ PRATİKLERLE KAZANIR"

Sabri Koz, Türkiye'de 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra Türkçülük ve Milliyetçilik hareketleri başladığına işaret ederek, "Millet, millet olma özelliğini kendi benliğinden, kültüründen getirdiği pratiklerle kazanır. Bizde de kendi özümüze, içimize dönme hali başladı. Türk Ocakları kuruldu ve sonra Cumhuriyet döneminde devlet politikası oldu. Öğretmenleri ek bir dalla, sanatla uğraşmaya mecbur tuttular. Birçoğuna da halkevlerinde kültür araştırmaları görevi verdiler. Ben de o görevleri devam ettiren ikinci, üçüncü nesilim." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere çok kıymet verdiğini vurgulayan Koz, "Halkımız folkloru oyun, türkü zannediyor. Milletin, halkın kültür olarak yaratıp yaşattığı her şey folklorun içine girer. O yüzden folkloru milletin asla kopmaması gereken bir birikim olarak görüyorum. Gençlerle arkadaşlık yaptığım zaman onlara sık sık folklorik dersler veririm. 'Keşke ben de bu çağda genç olsam.' dediğim çok olmuştur. Onları küçümseyenleri küçümsüyorum. Gençler bizim ümidimizdir." diye konuştu.

"Türk Kahvesi", "Bir Usta Bir Dünya: Metin And" adlı kitapları kaleme alan, "Yağmur Duası Kitabı", "Nasreddin Hoca Kitabı" ve "Karacaoğlan Kitabı"nı yayına hazırlayan M. Sabri Koz'un Zehra Hamarat Yardımcı ile birlikte emek verdiği "Ermeni Harfli Türkçe Kelile ve Dimne" çalışması program sonrası katılımcılara hediye edildi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *