24 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Sonrası İletişim Uyarısında Bulundu: Deprem Anında İzlenecek Adımlar Neler Olmalı?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Sonrası İletişim Uyarısında Bulundu: Deprem Anında İzlenecek Adımlar Neler Olmalı?

İletişim Başkanlığı, vatandaşların can güvenliğini korumak adına olası deprem anlarında önemli uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar, deprem riskine karşı bilinçlenmeyi ve hazırlıklı olmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Vatandaşların bu uyarılara dikkat etmesi, deprem anında zarar görme riskini minimize etmelerine yardımcı olabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İletişim Başkanlığından Deprem Anında Alınması Gereken Önlemler

Son Mühür/Merve Turan-İletişim Başkanlığı, olası bir deprem anında can ve mal kaybının önlenebilmesi adına vatandaşlara yönelik önemli hatırlatmalarda bulundu.

Deprem Anında Panik Yapılmamalı

Başkanlık, sosyal medya üzerinden yaptığı bilgilendirme paylaşımında panik yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, kriz anlarında atılacak doğru adımlara dikkat çekti.

Hayat Üçgeni Oluşturulmalı

Açıklamada, sarsıntı anında öncelikle panik yapılmaması gerektiği belirtilerek, sabitlenmemiş eşyalardan uzak durulması tavsiye edildi.

Doğru Korunma Yöntemleri

Sağlam masa altına ya da yumuşak, hacimli koltuk ve kanepe gibi eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Başın Korunması Hayati Önem Taşıyor

Başın, iki el arasına alınarak ya da bir yastık veya kitap gibi koruyucu malzeme ile desteklenerek korunmasının hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Asansör ve Merdivenlerden Kaçının

Deprem sırasında bina içerisindeyken merdivenlere ya da çıkışlara yönelmenin tehlikeli olduğu hatırlatıldı.

Yangın Riskine Dikkat

Olası bir yangın riskine karşı kibrit ve çakmak gibi ateş kaynaklarının kullanılmaması gerektiği ifade edilen açıklamada, elektrik düğmelerine de dokunulmaması gerektiği bildirildi.

Tekerlekli Sandalye Kullananlar için Öneriler

Tekerlekli sandalye kullanan bireylerin tekerlekleri kilitleyip baş ve boyun bölgelerini koruma altına almaları önerildi.

Tehlikeli Alanlardan Uzaklaşılmalı

Mutfak, laboratuvar, atölye gibi ekipman ve yanıcı madde içeren alanlarda, ocak ve fırın gibi cihazların kapatılması gerektiği hatırlatıldı.

Sarsıntı Sonrası Güvenlik Önlemleri

Deprem sona erdikten sonra ise elektrik, su ve gaz vanalarının kapatılması, ısıtıcıların söndürülmesi gerektiği belirtildi.

Okul ve Ofislerde Alınacak Tedbirler

Sınıf, büro ya da okul gibi ortamlarda; sağlam masa veya sıraların altına ya da yanına çökerek “çök-kapan-tutun” hareketiyle baş ve boynun korunması gerektiği kaydedildi.

Dezenformasyona Karşı Uyarı

Açıklamanın sonunda, sosyal medyada yer alabilecek yanıltıcı bilgi ve paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Vatandaşlara, yalnızca resmi kaynaklardan yapılan açıklamaların takip edilmesi çağrısı yapıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *