Guava Meyvesi
Bilimsel adı Psidium guajava L. olan guava meyvesi, anavatanı Latin Amerika ve Batı Hindistan olan guava ağacından elde edilen oval şekilli, açık yeşil veya sarı kabuklu bir meyvedir.
Guava Meyvesinin Tanımı
Güney Amerika, Orta Amerika ve Batı Hindistan başta olmak üzere birçok tropikal ve subtropikal bölgede yetişen guava meyvesi, guava ağacından elde edilen kabuklu bir meyvedir. Şekli oval, rengi açık yeşil veya sarıdır.
Guava Meyvesinin Besin Değeri
Günlük C vitamini ihtiyacının büyük bölümünü karşıladığı düşünülen guava meyvesi aynı zamanda düşük kalorili bir meyvedir ve kilo yönetimi yapmak isteyen kişiler tarafından da kullanılabilir.
Guava Meyvesinin Faydaları
Guava meyvesi antioksidan özellikleri hücre hasarını önlemeye yardım eder, bağışıklığı güçlendirir, düşük kalorisiyle öne çıkar, sindirim sistemini düzenler, kan şekerini kontrol edebilir, kalp sağlığını destekler, adet dönemi ağrılarını hafifletir.
Guava Meyvesinin Zararları
Guava meyvesi genel olarak güvenli kabul edilir ancak bazı kişilerde birtakım yan etkiler ortaya çıkarabilir. Özellikle hassas bir sindirim sistemine sahip kişilerde bazı sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir.
Guava Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Guava meyvesi ağaçtan koparılıp çiğ bir şekilde tüketilebilir ancak tüketmeden önce yıkamak gerekir. Çiğ bir şekilde meyve olarak tüketilmesinin yanında guava meyvesinden reçel yapılabilir, bitkisel çay olarak şeklinde içilebilir, salata veya smoothie’lere de eklenebilir.
Guava Meyvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Guava meyvesi nasıl bir tada sahiptir?
Guava meyvesinin kendine özgü tropik bir tadı vardır ancak fikir vermek adına elma ve ayva karışımı bir tattan söz edilebilir.
Guava neye iyi gelir?
Guava genel olarak antioksidan etkisiyle bağışıklığı güçlendirir, iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığını destekleyebilir, kan şekerini kontrol altına alabilir ve kilo kontrolü yapabilir.
Guava meyvesi Türkiye’de yetişir mi?
Guava meyvesi Türkiye’nin Mersin ilinde yetiştirilmesiyle bilinir.