
Sıcak su yöntemi: Eğer nohutları bir gece öncesinden ıslatacak kadar vaktiniz yoksa o halde nohutları 2 saat öncesinden kaynar suya bırakabilirsiniz. 2 saat boyunca kaynar suda bekleyen nohutları daha sonra pişirdiğinizde lokum gibi yumuşadığını görebilirsiniz.

Limon suyu: Limon suyunun asidik yapısı nohudun lif yapısını yumuşatırken besin değerlerini korumayı sağlar. Islattığınız nohutların üzerine limon sıkabilir ya da elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

Tuz eklemek: Tuzun aşındırıcı yapısı nohutların dış kabuğunun daha kolay soyulmasına yardımcı olarak yumuşamalarını sağlar. Nohutları ıslatırken suyun içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Karbonat yönteminde olduğu gibi nohutları 8-12 saat kadar bu suda bekletmek yeterli olacaktır.

Karbonatlı su: Nohutları ıslatırken ıslatma suyunun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonat nohutların kabuklarının yumuşamasını sağlayarak nohutların daha iyi pişmesine yardımcı olur. Nohudu 8-12 saat kadar bu su içerisine bekletebilirsiniz. Sonrasında pişirdiğinizde nohutlar lokumdan daha yumuşak hale gelecek.

Türk mutfak kültürünün sevilen yemeklerinden biri olan nohut yemeğinin lezzetini artırmak için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunuyor. Nohut yemeği hazırlarken uygulanması gereken ilk adım nohudun yumuşatılmasıdır. Fakat nohutlar istediğiniz gibi yumuşamıyorsa o halde nohut yemeği pişirirken bazı doğal yöntemler kullanabilirsiniz.
Yemek tarifleri içerisinde usta aşçıların nohut hazırlamanın püf noktası olarak aktardığı doğal yöntemler sayesinde nohut yemeği lokumdan bile daha yumuşak oluyor. İşte nohutları yumuşatmanın püf noktası olan doğal yöntemler: