04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Türkiye’nin yeşil dönüşüm vizyonu!

Türkiye’nin yeşil dönüşüm vizyonu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 700 milyon dolardan fazla finansman sağladıklarını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi aracılığıyla yeşil teknoloji girişimlerine 700 milyon dolardan fazla finansman sağladıklarını duyurdu. Kacır, yeşil dönüşümün, Türkiye'nin büyüme ve kalkınma açısından tarihi bir fırsat penceresi oluşturduğunu vurguladı.

Bakan Kacır, yaptığı açıklamada, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda teknolojinin önemli bir rol oynayacağını belirterek, "Yeşil teknolojilere yönelik talep, 2035 yılına kadar yıllık 2 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratacak," dedi.

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) işbirliğiyle düzenlenen "Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı Ödül Töreni"ne katılan Bakan Kacır, yeşil dönüşümün öneminin geniş bir kesim tarafından kabul gördüğü bir dönemde olunduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin 22 yıl boyunca sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla birçok projeyi hayata geçirdiğini belirtti.

Yeşil dönüşüm için 5 milyar euro finansman hedefi

Bakan Kacır, "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" ve "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi" ile yeşil teknolojilere 700 milyon doların üzerinde destek sağladıklarını söyledi. Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile işbirliği içinde kurulan Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu'ndan, 2030 yılına kadar sanayicilere 5 milyar euro finansman sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Kacır, yeşil dönüşümün sadece sanayideki teknolojik gelişmeleri değil, aynı zamanda yerli ve milli teknolojilere yatırım yapılmasını da kapsadığını vurguladı.

Yeşil teknolojilere 22 milyar lira destek

Türkiye'nin yeşil teknoloji ve inovasyon alanında öncü bir ülke olma hedefini vurgulayan Bakan Kacır, bu amaçla TÜBİTAK tarafından son 22 yıl içinde 3 bin 746 bilim insanına toplamda 22 milyar lira destek sağlandığını ifade etti. Ayrıca, yeşil üretim süreçlerine yönelik AR-GE çalışmalarına özel olarak 175 milyon dolar ayırdıklarını açıkladı.

Kacır, yeşil teknolojilere yönelik girişimlerin artırılması ve genç girişimcilerin projelerini gerçeğe dönüştürmelerinin önemli bir öncelik olduğunu belirterek, Türkiye'nin yeşil teknolojilerdeki liderlik vizyonunu sürdüreceklerini söyledi.

Kadın girişimcilerin rolü önemli

Programda dikkat çeken bir diğer nokta ise, 7. çağrıya katılan 36 takımdan 23'ünün kadın girişimciler tarafından liderlik edilmesi oldu. Kacır, kadın girişimcilerin başarılarının önemli bir "umut vesilesi" olduğunu ve Türkiye'nin teknolojik gelişiminde kadınların katkısının her zaman değerli olduğunu vurguladı.

Kacır, ayrıca, bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilecek Global Cleantech Innovation Days etkinliğinde dereceye giren takımların ülkeyi temsil edeceğini belirtti. Bakanlık olarak, Türkiye Yüzyılı'nda teknoloji girişimciliği ekosistemini daha da güçlendireceklerini ve bu alanda önemli başarı hikayeleri yazacaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *