28 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Merkez Bankası ara toplantı özeti: Gerekli görülürse ek önlemler alınacak

Merkez Bankası ara toplantı özeti: Gerekli görülürse ek önlemler alınacak

TCMB geçen hafta yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı ara toplantı kararı alan Para Politikası Kurulu ara toplantı özetini yayımladı. Yayımlanan özette, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı aktarıldı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmalar nedeniyle Para Politikası Kurulu'nu (PPK) geçen hafta olağanüstü topladı.

GECELİK VADELİ BORÇ VERME FAİZİ ARTIRILDI
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, gecelik vadede borç verme faiz oranı 2 puan artırılarak yüzde 46’ya çıkarıldı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 42,5’te sabit tutulurken, döviz piyasasındaki oynaklığı sınırlamak adına TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandığı duyuruldu.

TÜRKİYE'NİN KREDİ RİSK PRİMİ 38 BAZ PUAN ARTTI
TCMB’nin 20 Mart 2025 tarihli ara toplantısında, finansal piyasalardaki oynaklığın enflasyon görünümü üzerindeki etkileri ele alındı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) son dönemde 38 baz puan artarak 296 seviyesine yükseldiği belirtilirken, Türk lirasının kur oynaklığındaki keskin artışın piyasa istikrarına yönelik riskler doğurduğu ifade edildi.

Kurul, sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltirken, politika faizini yüzde 42,5’te, borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tuttu.

Bunun yanı sıra, TL ve döviz likiditesine yönelik ek önlemler alındı. Döviz piyasasının sağlıklı işleyişini korumak ve oynaklıkları sınırlamak amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanırken, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verildi. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek amacıyla 91 güne kadar vadeli likidite senetleri ihraç edileceği açıklandı.

ENFLASYONDA BELİRGİN BOZULMA OLURSA DURUŞ SIKILAŞTIRILACAK
TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda, tüm araçlarını piyasa kuralları çerçevesinde etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti. Açıklamada, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadelerine yer verilirken, sıkı para politikasının enflasyon düşene kadar kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

PPK ARA TOPLANTI ÖZETİ ŞU ŞEKİLDE:

"Yakın Dönem Gelişmeleri

1.    Son dönemde finansal piyasalarda oluşan yüksek oynaklıkla birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısındaki seyiyesinden 38 baz puan artışla 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine gelmiştir. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı 10,3 puan artışla yüzde 19 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4,0 puan artışla yüzde 21,5 seviyesine yükselmiştir.

Piyasalara Yönelik Önlemler ve Para Politikası
2.    Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanmıştır. Söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskler değerlendirilerek, sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler alınmıştır.

3.    Bu doğrultuda Kurul, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltilmesine karar vermiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’de sabit tutmuştur.

4.    Ayrıca, piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması, döviz kurlarında gözlenebilecek oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilirken, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verilmiştir.

5.    Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır.

6.    Finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak alınan proaktif önlemlerin enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması amaçlanmaktadır.

7.    Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılıkla ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecektir.

8.    Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Kurul, politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

9.    Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır. "

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *