25 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Türkiye'ye tehditler savuran ülkeye kapıyı gösterdiler: 6. Nesil Savaş Uçağı Programına katılamayacak!

Türkiye'ye tehditler savuran ülkeye kapıyı gösterdiler: 6. Nesil Savaş Uçağı Programına katılamayacak!

Her fırsatta Türkiye'ye tehditler savuran Hindistan'a Japonya şoku! GCAP 6. Nesil Savaş Uçağı Programına katılmak için yoğun çaba sarf eden Yeni Delhi hükümeti, Tokyo engeli ile karşılaştı. Japonya, Hindistan'a Rus savunma bağlantılarını gerekçe göstererek kapıyı gösterdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye-Pakistan ilişkilerinden rahatsız olan ve Ankara'yı Ege üzerinden tehdit eden Hindistan, GCAP şoku yaşadı. Yeni Delhi hükümeti, Japonya, Birleşik Krallık ve İtalya'nın 6. Nesil Savaş Uçağı Programı olan GCAP'a katılmak istese de bu istek Japonya tarafından reddedildi.

Hem Japonya hem de Hindistan'daki diplomatik kaynaklara atıfta bulunan rapora göre, Hindistan hükümeti, 2035 yılına kadar gelişmiş bir gizli savaş uçağı konuşlandırmayı amaçlayan iddialı projeye katılmak için Japonya'ya yaklaştı. Aralık 2022'de kurulan GCAP girişimi, üç kurucu ülke arasında büyük bir iş birliğini temsil ediyor.

HİNDİSTAN GCAP KAPISINDAN DÖNDÜ


Fakat raporlar, Japonya'nın Hindistan'ın potonsiyel üyeliği konusunda çekinceler beslediğini, bunun başlıca nedeninin Hindistan'ın Rusya ile uzun süredir devam eden savunma tedarik ilişkisinin hassas teknoloji tehlikeye atabileceği endişeleri olduğunu ileri sürüldü.

GCAP gelişmiş gizlilik özellikleri, yapay zeka entegrasyonu ve gelişmiş ağ operasyonları gibi son teknoloji yetenekle donatılmış altıncı nesil savaş uçağı yaratmayı amaçlıyor.

Bu yeni uçağın Japonya'nın Mitsubishi F-2 savaşları ve İngiltere'nin Eurofighter Typhoon'ları hibi ortak ülkelerdeki yaşlanan filoların yerini almasını hedefliyor.

Onlarca milyar dolara ulaşması taahmin edilen önemli geliştirme maliyetleri göz önüne alındığında kurucu üyelerin finansal yükü paylaşmak ve uçaklar için potansiyel pazarı genişletmek için ortaklıkları araştırmaya açık oldukları biliniyor.

"GİZLİ BİLGİLERİ DEŞİFRE EDEBİLİR"
Hindistan'da programa katılmak isteyen ülkeler arasında yer alıyor. Fakat, Japon yetkililer teknoloji tranferlerinin algılanan güvenlik risklerine karşı Çin'e karşı caydırılığı güçlendirmenin stratejik masaya yatırıyor.

Japonya'nın ihtiyatlı duruşunun Hindistan'ı Rus askeri ekipmanlarına olan tarihi bağımlılığından kaynaklandığı bildiriliyor. Hindistan'ın silahlı kuvvetleri, özellikle Hindistan Hava Kuvvetleri'nin omurgasını oluşturan Su-30 MKI savaş uçakları ve S-400 hava savunma füze sistemleri olmak üzere önemli miktarda  Rus menşeli donanıma sahip.

Japonya Savunma Bakanlığı'nda üst düzey bir yetkili, gizlilik aviyonik ve tahrik gibi alanlarda hassas GCAP teknolojilerinin Hindistan üzerinden Rusya'ya ulaşma potansiyeli konusunda endişelerini dile getirdi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *