İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Her şeyde bulunan mikroplastikler sizi bu hale getiriyor

Her şeyde bulunan mikroplastikler sizi bu hale getiriyor

Günlük hayatın 'kaçınılamaz' bir parçası haline gelen mikroplastikler, vücudumuza girdikçe ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Yeni bir araştırmaya göre bu küçük plastik parçacıklarının ciltte ve bağışıklık sisteminde deformasyonlara sebep olduğu ortaya çıktı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Plastik ambalajlardan kıyafetlere, sudan mutfak eşyalarına kadar neredeyse her şeyde bulunan mikroplastikler, vücudumuza temas yoluyla veya besinlerle girerek birikiyor. Bilim insanlarına göre bu kirlilik; bağışıklık sistemimizi baskılıyor, hormon dengemizi bozuyor, kalp hastalığı ve kanser riskini artırıyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre İngiltere'de bir geri dönüşüm firması, mikroplastiklerin insan cildi üzerindeki etkisini göstermek için yapay zeka destekli bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmada az, orta ve yüksek seviyede mikroplastiğe maruz kalan kadın ve erkeklerin yüzlerinde ve bedenlerinde oluşabilecek değişimler canlandırıldı.

MİKROPLASTİKLERİN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ


Düşük maruziyet: Günlük hayatta yiyecek, içecek ve hava yoluyla az miktarda mikroplastik alan kişilerde cilt kuruluğu, kızarıklık ve tahriş meydana geliyor.

Orta maruziyet: Plastik ambalajlı işlenmiş gıdaları ve deniz ürünlerini sık tüketen, naylon ve polyester kıyafetler giyen bireylerde yağlı cilt, daha hızlı yaşlanma, gözlerde kızarıklık ve solunum sorunları ortaya çıkabiliyor.

Yüksek maruziyet: Plastik üretiminde veya atık yönetimi sektöründe çalışanlar, düşük kaliteli içme suyu tüketenler ve sürekli sentetik kıyafetler giyenler en yüksek risk grubunda. Bu kişilerde cilt lekeleri, iyileşmeyen yaralar, dudaklarda ve parmak uçlarında morarma, saç dökülmesi ve düzensiz adet döngüleri görülebilir.

MİKROPLASTİKTEN NASIL KORUNULABİLİR?


Plastik atık uzmanı Mark Hall'a göre mikroplastiklerden korunmak için tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkarmak gerekiyor. Su filtreleri kullanıp, organik gıdaları tercih etmek ve deniz ürünlerini de azaltmak faydalı oluyor. Naylon ve polyester yerine pamuk ve yünlü kıyafetlerin tercih edilmesi; plastik mutfak eşyaları yerine ise ahşap kaşık ve cam kapların kullanılması riskleri azaltmaya yardımcı oluyor.

Bilim insanları mikroplastiklerin etkilerinin sadece ciltle sınırlı kalmadığını, kan dolaşımına karışarak beyin, böbrekler ve plasenta gibi hayati organlara ulaştığını belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *